Izrael planira izgraditi odvojenu cestu za Palestince

List ‘Haaretz’ je objavio da su izraelske vlasti izradile planove za izgradnju odvojenog puta u strateškom području na Zapadnoj obali te da je to predmet međunarodnih kritika.

Palestinsko selo Az-Za'ayyem istočno od Jerusalema (Al Jazeera)

List Haaretz je objavio da su izraelske vlasti izradile planove za izgradnju odvojenog puta za Palestince u strateškom području na Zapadnoj obali te da je to predmet oštrih međunarodnih kritika.

Izraelski list pojašnjava da će početak ove ceste biti u blizini palestinskog sela Az-Za'ayyem te će prolazati kroz palestinski grad Al-Eizariya, s ciljem da se razdvoje izraelski i palestinski vozači.

Novi zid razgraničenja

Haaretz ističe da Palestinci trenutno moraju ići autoputom koji se zove Route 1 kada idu u tom pravcu, dodajući da će izgradnja ceste omogućiti da se podigne i zid razgraničenja na tom području.

List također navodi da je dozvolu za početak planiranja ove ceste dao bivši ministar odbrane Naftali Benett 2020. godine, a za njenu izgradnju je potrebno dodatno odobrenje vlade.

Izraelska ministarstva finansija i transporta nedavno su počela izdvajati dodatnih 8,25 miliona dolara za projekat, čime se procijenjeni trošak plana povećao na 76 miliona dolara.

Sigurnosni razlozi

Iako se put nalazi na Zapadnoj obali, za planiranje je odgovorna Moriah, infrastrukturna kompanija iz Jerusalema, nastavlja Haaretz.

Budući da se projekat smatra sigurnosnim, ne zahtijeva transparentnost i uobičajene institucionalne provjere, iako je uključeno Ministarstva saobraćaja.

Put će prolaziti kroz Zonu B, gdje Izrael nema nadležnost za planiranje i izgradnju redovnih puteva.

Izrael je do sada izbjegavao izgradnju na tom području, zbog oštrih međunarodnih kritika, na temelju toga da će izgradnja na tom području dovesti do nedostatka geografske i demografske povezanosti između teritorija pod kontrolom palestinskih vlasti na Zapadnoj obali.

Advokatica Netta Amar-Shiff, koja zastupa općinu Al-Eizariya i beduinske zajednice u toj oblasti, nedavno je uputila žalbu izraelskoj vojsci, Ministarstvu saobraćaja i općini Jerusalem, nakon što ju je pravni savjetnik vojske na Zapadnoj obali obavijestio o namjeri da počnu radovi na tom području.

Nezakonit potez

Amar-Shiff u žalbi tvrdi da su planovi za cestu, koji su dio vojne naredbe za eksproprijaciju i koji uključuju oduzimanje privatne palestinske zemlje, nezakoniti, jer ih finansiraju nevojna ministarstva.

Advokatica kaže da će projekat spriječiti proširenje Al-Eizariye i da je cesta projektirana na temelju podataka iz 2009. godine, čime se pogoršava saobraćaj.

Osim toga, premještanje kontrolnog punkta Az-Za'ayyem odsjeklo bi nekoliko beduinskih zajednica koje žive u Zoni C od Al-Eizariye, od koje zavise kada su u pitanju osnovne usluge i posao.

Organizacija Peace Now izjavila je za Haaretz da će taj put “također dovesti do protjerivanja Khan al-Ahmara”, što desničarski aktivisti i vlada promoviraju već godinama.

To će se desiti i sa desecima drugih palestinskih zajednica na tom području.

”To je put aparthejda, koji je osmišljen da Palestincima presiječe pristup ogromnom području u srcu Zapadne obale, a time bi se, zapravo ,pripojio Izraelu”, piše u njihovom saopćenju.

Izvor: Agencije