Von der Leyen: Udarni talasi Putinovog rata stigli i do Zapadnog Balkana

Predsjednica Evropske komisije izjavila je na sigurnosnom forumu u Bratislavi da su ‘nedavne tenzije’ u regiji zabrinjavajuće.

Predsjednica Evropske komisije predstavila je novu inicijativu za zapadni Balkan čiji je cilj da te zemlje već danas osjete koristi koje sa sobom nosi članstvo u EU-u (Reuters)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je na sigurnosnom forumu u Bratislavi, u dijelu govora posvećenom Zapadnom Balkanu, da su “nedavne tenzije” u regiji zabrinjavajuće, javlja Tanjug.

“Nedavne tenzije su, naravno, zabrinjavajuće. Pozivam sve strane da se udalje od konfrontacije i preduzmu mjere za vraćanje smirenosti”, rekla je na forumu “GLOBSEC 2023”.

Von der Leyen nije precizirala na koje tenzije misli. Ona je u govoru, koji je najvećim dijelom bio posvećen ratu u Ukrajini, rekla da su “udarni talasi koje je poslao Putinov agresorski rat stigli i do naših šest partnera sa Zapadnog Balkana”.

“Ali to nas je samo još više zbližilo”, dodala je i ukazala da je EU proširila na Zapadni Balkan iste mjere solidarnosti koje je preduzela unutar Unije.

Nova inicijativa za zapadni Balkan

“Podržali smo ugrožena domaćinstva kod visokih troškova energije. Gradimo novu infrastrukturu kako bismo smanjili zavisnost Zapadnog Balkana od ruskih fosilnih goriva. I ova praktična saradnja teče paralelno sa napretkom na putu ka EU”, rekla je Von der Leyen.

Predsjednica Evropske komisije predstavila je novu inicijativu za zapadni Balkan čiji je cilj da te zemlje već danas osjete koristi koje sa sobom nosi članstvo u EU-u.

“Želimo već danas osigurati neke od koristi članstva EU-a narodima zapadnog Balkana”, rekla je Von der Leyen.

Riječ je o planu za ekonomski rast koji se temelji na četiri stupa. Prvi je približiti Zapadni Balkan jedinstvenom evropskom tržištu, drugi stup je produbiti ekonomsku integraciju unutar regije, treći je ubrzanje reformi i četvrti povećanje pretpristupne pomoći.

Pristup jedinstvenom tržištu

“Mi ne tražimo od naših partnera da samo oni naprave korake prema nama, nego i mi činimo veliki korak prema njima. Zajednički nam je cilj ubrzati njihov put prema EU-u i zbog toga približavamo našu Uniju zapadnom Balkanu”, rekla je Von der Leyen.

Govoreći o prvom stupu novog pristupa prema Zapadnom Balkanu, Von der Leyen kaže da je u svim zemljama koje su se u posljednja dva desetljeća pridružile EU-u, pristup jedinstvenom tržištu bio glavni pokretač ekonomskog rasta.

“Međutim, zemlje koje su već sada na dobrom putu prema EU trebale bi, također, imati koristi od jedinstvenog tržišta”, kaže Von der Leyen, navodeći kao primjere pristupanje jedinstvenom digitalnom tržištu u područjima poput e-trgovine ili kibernetičke sigurnosti.

“Želim da naše jedinstveno tržište bude pokretač promjene, ne samo u zemljama koje su se već pridružile našoj porodici, nego i u onima koje su još na putu”, rekla je predsjednica Komisije.

Izvor: Agencije