Norveška ministrica: Švedska članica NATO-a prije samita u julu

Švedska treba postati punopravna članica NATO-a što je prije moguće, a prije samita Alijanse u Vilniusu u julu, izjavila je norveška ministrica vanjskih poslova Anniken Huitfeldt.

Anniken Huitfeldt: Nema razloga za zadržavanje Švedske izvan NATO-a (EPA)

Švedska treba postati punopravna članica NATO-a što je prije moguće, a prije samita Alijanse u Vilniusu u julu, izjavila je u srijedu norveška ministrica vanjskih poslova Anniken Huitfeldt.

“Apsolutno nema razloga za zadržavanje Švedske”, rekla je ona uoči dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Oslu.

Novi švedski zakon o antiterorizmu, koji će ove sedmice stupiti na snagu, trebao bi otvoriti put toj zemlji da premosti veto Turske i priključi se Savezu već u narednim sedmicama, izjavio je ranije u srijedu švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom.

Švedska i Finska aplicirale su za članstvo u NATO-u nakon napada Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Finska se u aprilu ove godine pridružila Sjevernoatlantskoj alijansi, dok je prijem Švedske odgođen uprkos dogovoru postignutom u Madridu prošle godine o ispunjenju sigurnosnih zahtjeva koje je postavila Ankara.

Švedska prilagođava zakonsku regulativu

“Ovaj novi zakon će popuniti prazninu u postojećem antiterorističkom zakonskom okviru”, rekao je Billstrom novinarima u gradu Lulea, na sjeveru Švedske, i objasnio da nacionalno zakonodavstvo do sada nije izričito zabranjivalo učešće u radu terorističke organizacije.

Ankara tvrdi da se u Švedskoj kriju pripadnici ekstremističkih grupa koje Turska smatra terorističkim, ali kako je istakao Billstrom, novi zakon učinit će ilegalnim aktivnosti organiziranja sastanaka zabranjenih grupa ili osiguravanja logističke ili finansijske pomoći, čak i hrane za te organizacije.

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u utorak da će Washington nastaviti raditi na okončanju procesa pristupanja Švedske Alijansi do samita šefova država članica NATO, koji će biti održan sredinom jula.

“Vjerujemo da je došlo vrijeme za prijem Švedske i da nema razloga da se ne napreduje u tom procesu. Turska je izrazila legitimnu zabrinutost, ali raduje me što će taj proces biti završen u narednim sedmicama. Ne sumnjam da može tako biti i mi to očekujemo”, poručio je Blinken.

Izvor: Agencije