Sjeverna Koreja obavijestila Japan da planira lansirati satelit

‘Snažno pozivamo Sjevernu Koreju da se suzdrži od lansiranja i sarađuje s relevantnim državama poput SAD-a i Južne Koreje’, napisao je Ured japanskog premijera.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un je ranije u maju pregledao postrojenje za vojne satelite (EPA)

Sjeverna Koreja obavijestila je Japan da između 31. maja i 11. juna planira lansirati satelit, prenosi japanska televizija NHK.

„Snažno pozivamo Sjevernu Koreju da se suzdrži od lansiranja i sarađuje s relevantnim državama poput SAD-a i Južne Koreje”, napisao je Ured japanskog premijera u ponedjeljak na Twitteru.

Ured je objavio da će Japanska vlada učiniti sve što može kako bi prikupljala i analizirala informacije o lansiranju, piše agencija Reuters, prenosi Hina.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un je ranije u maju pregledao postrojenje za vojne satelite, prenijela je državna novinska agencija KCNA.

Dovršena izgradnja prvog špijunskog satelita

Kim je tada odobrio sljedeće korake plana nestalnog pripremnog odbora za lansiranje satelita, grupe posvećene lansiranju prvog vojno-obavještajnog satelita Sjeverne Koreje.

KCNA je ranije ove godine izvijestila da je Pjongjang dovršio izgradnju svog prvog vojnog špijunskog satelita i da je Kim pozvao da se ubrzaju završne pripreme za lansiranje.

Aktivnost na području lansirne rampe u sjevernokorejskoj stanici za lansiranje satelita Sohae nastavljena je nakon gotovo pola godine pauze, izvijestio je sredinom maja, pozivajući se na nedavne satelitske snimke, američki projekt za monitoring Sjeverne Koreje 38 North.

Izvještaj 38 North tada je napisao da mnogo toga treba učiniti kako bi se pokrenulo lansiranje satelita.

Izvor: Agencije