Evropske zemlje pozivaju Izrael da zaustavi rušenje palestinskih domova

Zajedničko saopćenje objavili su generalni konzulati Belgije, Francuske, Italije, Španije, Švedske, Velike Britanije, Danske, Finske, Njemačke, Irske i Ured predstavnika Evropske unije na Zapadnoj obali i Gazi.

Izraelske vlasti nedavno su odobrile izgradnju više od 4.000 jedinica naselja (EPA)

Deset evropskih zemalja pozvalo je Izrael da prekine politiku rušenja domova i konfiskacije palestinske imovine na okupiranoj Zapadnoj obali.

Zajedničko saopćenje objavili su generalni konzulati Belgije, Francuske, Italije, Španije, Švedske, Velike Britanije, Danske, Finske, Njemačke, Irske i Ured predstavnika Evropske unije na Zapadnoj obali i Gazi, prenosi Anadolija.

U saopćenju se poziva “Izrael, kao okupatorska sila, da zaustavi sve konfiskacije i rušenja i da omogući nesmetan pristup humanitarnim organizacijama na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalem”.

Traže nadoknadu štete

Poziva se Tel Aviv da vrati ili nadoknadi štetu na objektima koje su finansirali konzorciji donatora, vezano za izraelsko rušenje zgrada koje je finansirala Evropska unija od 2015. godine vrijednih 1.291.000 eura.

Deset zemalja “snažno je osudilo nedavno rušenje škole koju finansiraju donatori u Jubbet Adh Dhibu” i izrazilo zabrinutost zbog prijetnji rušenja još 57 škola na Zapadnoj obali.

Izrael za rušenje palestinskih domova kao izgovor koristi tvrdnju da ne posjeduju građevinske dozvole, posebno u zoni C, koja je pod kontrolom izraelske vojske.

Prema Sporazumu iz Osla 1995. godine između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), Zapadna obala, uključujući istočni Jerusalem, podijeljena je na tri dijela – područje A, B i C.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada