Vođa ‘Čuvara zakletve’ osuđen na 18 godina zbog napada na Kongres SAD-a

Stewart Rhodes osuđen je zbog uloge u napadu pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na američki Capitol 6. januara 2021.

Rhodes, bivši vojnik i diplomac Pravnog fakulteta na Yale, je bio prva osoba koja je zbog događaja od 6. januara 2021. optužena, a potom i osuđena za pobunjeničku zavjeru (Reuters)

Osnivač i lider krajnje desničarske grupe “Čuvari zakletve” Stewart Rhodes osuđen je na 18 godina zatvora zbog uloge u napadu pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na američki Capitol 6. januara 2021, prenosi Tanjug.

Porota u Washingtonu je u novembru osudila Rhodesa (57) i Kelly Meggsa (53), vođu “Čuvara zakletve” na Floridi, na osnovu optužbi za pobunjeničku zavjeru.

Rhodes je tada proglašen krivim zbog višesedmičnog organizovanja zavjere koje je kulminiralo kada su njegovi sljedbenici upali u Capitol, pokušavajući da spriječe proglašenje pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima 2020.

Prije izricanja presude, sudija Amit Mehta je rekao da on predstavlja kontinuiranu prijetnju za SAD i da “želi da se demokratija u ovoj zemlji pretvori u nasilje”, prenosi Glas Amerike.

Bivši vojnik

“U trenutku u kojem budete oslobođeni, kada god to bilo, bit ćete spremni da uzmete oružje protiv svoje vlade”, rekao je Mehta od kojeg su tužioci tražili da Rhodesa osudi na 25 godina robije.

Rhodes, bivši vojnik i diplomac Pravnog fakulteta na Yaleu, bio je prva osoba koja je zbog događaja od 6. januara 2021. optužena, a potom i osuđena za pobunjeničku zavjeru.

Rhodesova kazna je najduža do sada izrečena u stotinama slučajeva koji su procesuirani zbog upada u Capitol.

Više od 1.000 Trumpovih pristalica uhapšeno je zbog uloge u napadu na Kongres, ali većina njih se suočila sa manje ozbiljnim optužbama od onih koje su podignute protiv Rhodesa i drugih Čuvara zakletve, navodi Glas Amerike.

Izvor: Agencije