Američki Ukrajinci ljuti zbog stava republikanskih kandidata o ruskoj invaziji

Glasovi Amerikanaca porijeklom iz Ukrajine, tradicionalno sklonih republikancima, mogli bi imati značajan utjecaj na izborima 2024, tvrde neki zastupnici i stratezi.

Iako je broj Amerikanaca koji se identificiraju Ukrajincima relativno malen – ima ih oko milion – oni su gusto naseljeni na važnim izbornim područjima gdje bi njihov glas mogao donijeti prevagu (Reuters)

George Stavnicij je dvaput glasao za Donalda Trumpa. Po pitanju unutrašnje politike bivšem predsjedniku daje najviše ocjene. No, na izborni dan iduće godine ostat će kod kuće bude li Trump republikanski protukandidat predsjedniku Joeu Bidenu, prenosi Hina.

Stavnicij je republikanski dužnosnik u ruralnom okrugu Carbon u Pennsylvaniji. On je Amerikanac ukrajinskog porijekla koji ne može podnijeti Trumpove kritike na račun pomoći ratom pogođenoj Ukrajini, kao ni njegove komplimente ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

„Način na koji Trump trenutno govori, ulazeći u krevet s Putinom, nema šanse da ga podržim”, rekao je penzionisani vozač kamiona iz svog doma u Apalačkom gorju.

Glasovi Amerikanaca porijeklom iz Ukrajine, tradicionalno sklonih republikancima, mogli bi imati značajan utjecaj na izborima 2024, tvrde neki zastupnici i stratezi.

Ukrajinci u SAD-u osjećaju bijes

Iako je broj Amerikanaca koji se identificiraju Ukrajincima relativno mali – ima ih oko milion – oni su gusto naseljeni na važnim izbornim područjima gdje bi njihov glas mogao donijeti prevagu.

Stavnicij je jedan od mnogih među njima koji planiraju ostati kod kuće na dan izbora ili čak prvi put glasati za demokrata Bidena, pokazuju razgovori sa 22 američko-ukrajinska aktivista, izabranih dužnosnika, čelnika zajednica i birača, kao i s nekoliko desetaka službenika i stratega.

Razlog za to je nezainteresiranost najviše rangiranih republikanaca i nekih kandidata za Bijelu kuću za odbranu njihove pradomovine od ruske invazije, nasuprot velikoj angažiranosti Bidenove demokratske vlade.

Amerikanci porijeklom iz Ukrajine, s kojima je Reuters razgovarao, kazali su kako osjećaju bijes, a neki da su ih republikanci izdali.

Trump se odbio izjasniti

Najavljuju da vrlo vjerovatno neće glasati za kandidata koji ne podržava Ukrajinu. Zbog toga na predizborima za kandidata republikanaca ne planiraju glasati ni za Trumpa, ni za guvernera Floride Rona DeSantisa, dvojicu najvećih favorita za stranačku predsjedničku nominaciju.

Trump je nedavno u razgovoru za CNN odbio reći želi li da Ukrajina pobijedi u ratu s Rusijom, kazavši da je njemu jedini cilj da ljudi prestanu umirati.

DeSantis, koji bi svoju kandidaturu trebao objaviti iduće sedmice, kritizirao je „bjanko ček” američke vlade Ukrajini i istakao da nije u američkom nacionalnom interesu da se previše miješa u „teritorijalni spor između Ukrajine i Rusije”.

Među republikancima ima i onih koji zagovaraju podršku Kijevu, poput bivše Trumpove ambsadorice u Ujedinjenim narodima Nikki Haley, no ankete im ne predviđaju dobar rezultat na predizborima.

Izvor: Agencije