Ruski portal: Šta pobjeda Erdogana ili Kilicdaroglua znači za Rusiju

Ruski stručnjaci govore o svom viđenju stavova aktuelnog predsjednika Erdogana i njegovog rivala, u slučaju da bilo koji od njih dvojice pobijedi na trenutnim predsjedničkim izborima.

Erdogan gaji posebne odnose s Rusijom (Reuters)

Nakon što je završen prvi krug predsjedničkih izbora u Turskoj i nijedan od glavnih kandidata nije dobio apsolutnu većinu te nakon što je odlučeno da se ide u drugi krug 28. maja, šta pobjeda jednog ili drugog kandidata znači za svijet, a posebno za Rusiju?

Ruski sajt News.ru potražio je odgovor na ovo pitanje kod ruskih stručnjaka i pripremio izvještaj u kojem sumira njihovo viđenje stavova aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegovog rivala, u slučaju da bilo koji od njih dvojice pobijedi na trenutnim predsjedničkim izborima.

Šta za svijet znači pobjeda jednog od njih dvojice?

Što se tiče svijeta, News.ru citira ruskog stručnjaka i predsjednika Instituta za Bliski Istok u Moskvi Jevgenija Satanovskog koji je rekao: “Ako Kilicdaroglu pobijedi, prekinut će sa sadašnjim turskim putem kojim ide Erdogan i slijedit će politiku lojalniju Sjedinjenim Američkim Državama.”

Aleksej Vasiljev, šef Odsjeka za orijentalnu historiju na Institutu za orijentalne studije Ruske akademije nauka, dodaje da je Erdoganova vlada nastojala proširiti svoj utjecaj u zonama konflikta u blizini turske granice, napominjući da će opozicija, ako pobijedi, biti opreznija i uravnoteženija barem u prvoj fazi.

Što se tiče ruskog političkog analitičara Egora Chobaniana iz istraživačkog centra PIR, objašnjava da je Kilicdaroglu obećao da će obnoviti odnose sa Evropskom unijom i NATO-om te omogućiti turskim državljanima bezvizni ulazak u zemlje Šengena do tri mjeseca.

S tim u vezi, ističe se da su Amerikanci nastavili sarađivati s turskom opozicijom, za razliku od Rusije koja je uspostavila odnose s Erdoganom.

No, Chobanian dodaje da će onaj ko sada dođe na vlast u Turskoj morati vladati zemljom u skladu s trenutnim domaćim i globalnim trendovima.

Chobanian nastavlja da Sjedinjene Američke Države postepeno gube svoju vodeću poziciju u svijetu. Mnogi njihovi saveznici vode nezavisnu politiku bez obzira na Washington, kao posljedica rastuće uloge Kine, Indije i Brazila. S tim u vezi, ističe da Turska, sa svojim rastućim ambicijama i mogućnostima u regionu, više nije mlađi partner Zapada, koji je svim sredstvima pokušavao ući u Evropsku uniju i udovolji Sjedinjenim Američkim Državama, već da Ankara, kako je rekao, traži svoje mjesto u nastajućem novom svjetskom poretku.

Šta za Rusiju znači Erdoganova pobjeda?

Satanovski smatra da će Erdoganova pobjeda sačuvati trenutni oblik tursko-ruskih odnosa, dodajući da Erdogan i Putin “imaju gotovo savršen odnos koji diktiraju politički i ekonomski interesi”.

Anatolij Nesmijan, ruski politolog i stručnjak za bliskoistočna pitanja, smatra da Erdogan ima svoje interese i sve dok se Rusija uklapa u te interese, on će zadržati svoje odnose s Moskvom na sadašnjem nivou.

S tim u vezi, Yashar Niyazbayev, stručnjak za turska pitanja i glavni urednik kanala MK-Turkey.ru, smatra da Erdoganova pobjeda garantira da neće doći do suštinskih promjena jer postoje dobro uspostavljeni odnosi između Moskve i Ankare i razumijevanje šta treba učiniti, te sposobnost komuniciranja putem Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva odbrane i specijalnih službi.

Šta Kilicdarogluova pobjeda znači za Rusiju?

Satanovski smatra da Kilicdarogluova pobjeda nagovještava promjenu odnosa između Rusije i Turske. S tim u vezi, Kilicdaroglu je već najavio da će se okrenuti prema Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, optužujući Rusiju da se miješa u turske izbore.

Satanovski je podsjetio da program opozicije predviđa povratak Turske na parlamentarni sistem i okretanje Zapadu, a sve to može utjecati na odnose sa Moskvom.

S tim se slaže i Nesmijan, koji smatra da će se Kilicdaroglu, kao i sva sekularna opozicija u Turskoj, okrenuti prema Zapadu. On Rusiju posmatra kroz prizmu evropske politike, a to znači da će se Turska pod njegovim vodstvom pridržavati takvih stajališta, barem u ovoj fazi. Osim toga, Kilicdaroglu je obećao da će preispitati odnose s Damaskom, odlučan da vrati sirijske izbjeglice u njihovu domovinu.

Prema riječima Nesmijana, povratak izbjeglica će promijeniti situaciju u Siriji, pogotovo jer je većina migranata iz redova sirijske opozicije.

Nesmijan smatra da bi to ojačalo sirijsku opoziciju, a time i povećalo rizik od drugog kruga “građanskog rata” koji bi ugrozio interese Rusije i Irana u Siriji.

Izvor: Agencije