Britanija ubrzava planove za zaštitu Londona od poplava

London, koji se nalazi na plimnom dijelu rijeke Temze oko 80 kilometara od mora, trenutno je zaštićen od olujnih udara 520 metara širokom pokretnom barijerom protiv poplava.

Britanija ubrzava planove za zaštitu Londona od poplava uzrokovanih sve toplijom klimom i porastom razine mora (Reuters)

Britanija ubrzava planove za zaštitu Londona od poplava uzrokovanih sve toplijom klimom i porastom razine mora, pomičući svoj plan rada na zaštiti središta grada za 15 godina, javlja Hina.

London, koji se nalazi na plimnom dijelu rijeke Temze oko 80 kilometara od mora, trenutno je zaštićen od olujnih udara 520 metara širokom pokretnom barijerom protiv poplava istočno od grada koja se podiže nekoliko puta svake godine.

Vlada je u srijedu u saopćenju rekla da ubrzava postojeći program prilagodbe klimi, iznoseći cilj podizanja odbrane u gradu do 2050, a ne do 2065. kako je izvorno postavljeno u dokumentu iz 2012.

“Razine mora rastu ubrzanom brzinom preko ušća Temze i stoga je ključno da sada djelujemo kako bismo odgovorili na klimatske promjene”, rekla je Julie Foley, službenica Agencije za okoliš koje je izradilo planove.

Vladino saopćenje kaže da se promjena temelji na modelima klimatskih promjena koji pokazuju “povećani rizik od poplava zbog zagrijavanja klime i porasta razine mora”.

Rast globalne razine mora

Porast razine mora, dijelom uzrokovan topljenjem ledenjaka i rekordnim temperaturama okeana, globalna je prijetnja koja predstavlja egzistencijalnu opasnost za neke niske ostrvske države i obalne gradove.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) saopćila je u aprilu da globalne razine mora rastu više nego dvostruko brže nego u prvom desetljeću mjerenja 1993.-2002. te da su prošle godine dotakle novi rekord.

Cjeloviti revidirani plan iz Britanije bit će objavljen kasnije u srijedu, u kojem se navodi kako vlasti planiraju zaštititi 1,4 miliona ljudi i 321 milijardu funti vrijednu imovine od postojećih rizika od plime i novih klimatski uzrokovanih promjena.

U planu iz 2012. navodi se da će se odbrana u dijelu rijeke koji teče pored londonskih znamenitosti kao što su zgrada parlamenta i Londonski toranj morati podignuti za jedan metar.

Izvor: Agencije