Rusija za dva mjeseca potrošila 26 milijardi dolara na odbranu

Rastuća vojna proizvodnja i ogromna državna potrošnja održavaju rusku industriju u pokretu pomažući ublažiti ekonomski učinak zapadnih sankcija.

Rat u Ukrajini predstavlja ogromne troškove za Rusiju (EPA)

Rusija je u januaru i februaru ove godine potrošila oko 2.000 milijardi rubalja (26 milijardi dolara) na odbranu, što je skok od 282 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Rastuća vojna proizvodnja i ogromna državna potrošnja održavaju rusku industriju u pokretu pomažući ublažiti ekonomski učinak zapadnih sankcija, pokazali su podaci na budžetskom portalu koji ilustriraju troškove za Moskvu.

U prva dva mjeseca 2022. godine na “nacionalnu odbranu” potrošeno je 525,4 milijarde rubalja budžetskih sredstava, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Rusija je pokrenula agresiju na Ukrajinu 24. februara prošle godine.

Za ovu godinu predviđeno 65 milijardi dolara

Podaci objavljeni na budžetskom internetskom portalu Savezni trezor daju konkretan uvid u vojne izdatke.

Ministarstvo finansija prošle godine u maju je prestalo objavljivati pojedinačne mjesečne podatke o izvršenju budžeta, ali je sada na portal dodalo podatke za 2022. i početak ove godine.

Prema novim podacima, odbrambena potrošnja iznosila je 1.180 milijardi rubalja u januaru i 822,4 milijarde rubalja u februaru.

Ruski plan potrošnje za 2023. godinu predviđa 4.980 milijardi rubalja (65 milijardi dolara) izdataka za odbranu.

Izvor: Agencije