Izraelska vojska ubila 30 Palestinaca, nema naznaka deeskalacije

Žene, djeca i vođe Islamskog džihada su među poginulima u zračnim napadima, dok je raketna vatra iz Pojasa Gaze usmrtila jednu osobu u Izraelu.

Izraelske snage u utorak su počele zračne udare na Pojas Gaze (AP)

Izraelska vojska ubila je 30 i ranila više od 90 Palestinaca u zračnim napadima na Pojas Gaze od utorka, saopćilo je Palestinsko ministarstvo zdravstva.

Među žrtvama je šestero djece i tri žene kao i čelnik raketnih snaga Islamskog džihada (PIJ) i njegov zamjenik.

Palestinske frakcije u Gazi nastavile su ispaljivati rakete, u znak odmazde, iz opkoljene obalne enklave na Izrael, ubivši jednu osobu u četvrtak.

Tokom posredničkih napora Egipta činilo se da nijedna strana nije bila spremna na deeskalaciju najgoreg sukoba od augusta prošle godine, koji traje četvrti dan.

“Na vrhuncu smo kampanje, kako ofanzivne, tako i odbrambene”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u izjavi objavljenoj tokom posjete zračnoj bazi.

Ubijeni lideri Islamskog džihada

“Ko nam dođe nauditi, past će njegova krv.”

Smrt Alija Ghalija i Ahmeda Abu Daqqe povećala je broj ubijenih visokih lidera iz PIJ-a na pet otkako je Izrael počeo napadati na Pojas Gaze rano u utorak.

Egipat je saopćio kako pokušava osigurati primirje, ali do sada su se njegovi napori pokazali uzaludnim.

Kairo, koji je ugostio visokog dužnosnika PIJ-a Mohammada al-Hindija na razgovorima, bio je oprezan u pogledu izgleda za prekid vatre.

“Napori Egipta da smiri stvari i nastavi politički proces još nisu urodili plodom”, kazao je novinarima egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry.

Izvor: Al Jazeera i agencije