Mediji: SAD uklanja osjetljivu opremu iz tenkova Abrams prije nego što ih preda Kijevu

Američki list USA Today navodi, pozivajući se na američke zvaničnike i vojne stručnjake, da je Washington modificirao tenkove Abrams koje će isporučiti Kijevu.

Tenk Abrams jedan je od najnaprednijih tenkova na svijetu (Anadolija)

Američki list USA Today navodi, pozivajući se na američke zvaničnike i vojne stručnjake, da je Washington modificirao tenkove Abrams koje će isporučiti Kijevu.

Iz tenkova je uklonjena osjetljiva tehnološka oprema, zbog straha da bi mogla pasti u ruke ruskih snaga.

List dodaje da najnapredniji američki tenkovi još mjesecima neće stići na frontove u Ukrajini i da neće biti dio skorog kontranapada koji Kijev namjerava pokrenuti protiv ruskih snaga kako bi vratio kontrolu nad teritorijama koje je Moskva osvojila na jugu i istoku Ukrajine.

Colin Smith, stručnjak za rusku vojsku u američkom istraživačkom institutu RAND, kaže da bi osjetljiva oprema iz tenka Abrams mogla pasti u ruke ruskih snaga što bi im pružilo priliku da saznaju tajne ovog oružja i otkriju njegove slabosti.

Zadržavanje opreme

Međutim, USA Today upozorava da Sjedinjene Američke Države nastoje ukloniti najnoviju vojnu tehnologiju s kojom raspolažu iz oružja koje prodaje ostatku svijeta. Pentagon svoju najmoćniju opremu želi zadržati za američku vojsku i time osigurati svoju superiornost.

Pitanje slanja tenkova Abrams u Ukrajinu, kažu zvaničnici i stručnjaci, komplicira mogućnost da bi neki od njih mogao pasti u ruke Rusije na bojnom polju.

Prema američkom listu, tenkovi Abrams niže tehnologije koje će Ukrajinci dobiti neće imati osjetljive komponente koje Moskva može iskoristiti protiv Washingtona.

Nakon dužeg oklijevanja, Američko ministarstvo odbrane (Pentagon) objavilo je u januaru da će poslati 31 tenk Abrams M1A2 u Ukrajinu, nakon što je Kijev mjesecima insistirao na tome da se ovo složeno oružje, posebno o pitanju njegovog održavanja, isporuči Ukrajini.

Izvor: Agencije