WHO: Kina drži ključ za razumijevanje porijekla COVID-19

Virus je prvi put identificiran u kineskom gradu Wuhanu u decembru 2019, a mnogi sumnjaju da se proširio na tržnici živih životinja prije nego što je zahvatio cijeli svijet.

Epruveta na kojoj piše 'pozitivan uzorak na omikron varijantu COVID-19' prikazana je na ovoj fotografiji koja služi kao ilustracija i koja je napravljena 15. januara 2022. (Reuters)

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus  izvršio je pritisak na Kinu da podijeli svoje informacije o porijeklu korona virusa, rekavši da su sve hipoteze na stolu dok to ne urade, više od tri godine nakon pojave virusa.

“Bez potpunog pristupa informacijama koje Kina ima, ne možete reći ovo ili ono”, rekao je glavni direktor WHO-a, odgovarajući na pitanje o porijeklu virusa, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Sve hipoteze su na stolu. To je stav WHO-a i zato smo tražili od Kine da bude kooperativna u vezi s ovime”, istakao je te dodao: “Kad bi to uradili, znali bismo što se dogodilo ili kako je počelo”.

Istraživanje o prenosnicima SARS-CoV-2

Virus je prvi put identificiran u kineskom gradu Wuhanu u decembru 2019. godine, a mnogi sumnjaju da se proširio na tržnici živih životinja prije nego što je zahvatio cijeli svijet i ubio gotovo sedam miliona ljudi.

Podatke iz ranih dana pandemije COVID-a kineski su naučnici prošlog mjeseca nakratko unijeli u međunarodnu bazu podataka.

Uključivao je genetske sekvence pronađene u više od 1000 uzoraka iz okoliša i životinja uzetih u januaru 2020. na tržnici plodova mora Huanan u Wuhanu, mjestu prve poznate epidemije COVID-19.

Podaci su pokazali da je DNK više životinjskih vrsta – uključujući rakunske pse – bio prisutan u uzorcima iz okoliša koji su bili pozitivni na SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID, što sugerira da su oni “najvjerovatniji prenosnici” bolesti, prema timu međunarodnih istraživača.

Kina osporava nalaze međunarodnog tima

Međutim, u nerecenziranoj studiji koju je ove sedmice objavio časopis Nature, naučnici iz kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti osporili su nalaze međunarodnog tima.

Rekli su da uzorci nisu pružili dokaz da su životinje zaista zaražene. Uzeti su i mjesec dana nakon što je na tržnici prvi put virus prenesen s čovjeka na čovjeka, pa čak i ako su bile pozitivne na njega, životinje su ga mogle dobiti od ljudi.

Maria Van Kerkhove iz WHO-a, tehnička voditeljica za COVID-19, rekla je da najnovije kineske informacije nude neke “naznake” o porijeklu, ali ne i odgovore. Rekla je da WHO radi s naučnicima kako bi saznali više o najranijim slučajevima iz 2019. godine, kao što je mjesto gdje se nalaze zaraženi.

Dodala je da WHO još ne zna jesu li u Kini provedena sva potrebna istraživanja.

WHO je, također, zatražio od Sjedinjenih Američkih Država izvorne podatke koji podržavaju nedavnu studiju Američkog ministarstva energetike koja je sugerirala da je pandemiju COVID-19 uzrokovalo curenje iz laboratorija, dodala je.

Izvor: Agencije