Sastanak ministara vanjskih poslova Irana i Saudijske Arabije u Kini

Prvi sastanak najviših diplomata dvije zemlje u više od sedam godina uslijedio je nakon martovskog zbližavanja kojem je posredovao Peking.

(Al Ekhbariya/AFP)

Ministri vanjskih poslova Irana i Saudijske Arabije sastali su se u Pekingu na prvom zvaničnom sastanku najviših diplomata dvije zemlje u posljednjih sedam godina.

Državna televizija Saudijske Arabije Al Ekhbariya objavila je kratak snimak sastanka na Twitteru u četvrtak na kojem se vidi princ Faisal bin Farhan i njegov iranski kolega Hossein Amir-Abdollahian kako se rukuju ispred tradicionalne kineske slike, kao i zastava njihove zemlje.

Zajedničko saopćenje

Nakon toga su se uputili u sobu za sastanke gdje su sjeli u široke fotelje i razgovarali.

Nešto kasnije je agencija Reuters objavila kako su Iran i Saudijska Arabija dogovorili ponovno otvaranje diplomatskih predstavništava u naredna dva mjeseca, te kako se to navodi u zajedničkom saopćenju dvije države.

Dodaje se kako je dogovoren nastavak letova, kao i bilateralne posjete zvaničnika i delegacija iz privatnog sektora, te ubrzani proces izdavanja viza.

Iran i Saudijska Arabija su i u martu objavili kako su dogovorili obnovu veze i ponovo otvore diplomatske misije u roku od dva mjeseca nakon višegodišnjeg razdora koji je podigao tenzije u regiji Zaljeva i produbio sukobe od Jemena do Sirije.

Kina pomogla u zbližavanju

Dvojica zvaničnika razgovarala su o koracima ka ponovnom otvaranju svojih ambasada i konzulata, javila je novinska agencija AFP pozivajući se na iransku Novinsku agenciju Islamske Republike (IRNA).

(Prijevod: Ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan i iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian na sastanku)

Kina je pomogla u zbližavanju dvije strane i posredovala u postizanju značajnog sporazuma.

Rijad je prekinuo službene veze nakon što su iranski demonstranti napali diplomatske misije Saudijske Arabije 2016, što je uslijedilo nakon što je Saudijska Arabija pogubila vođu šiitskih muslimana Nimr al-Nimra, što je bila jedna u nizu kriza između dva dugogodišnja regionalna rivala.

Izvor: Al Jazeera