WP: Novi pravni udarci za Donalda Trumpa

Ministarstvo pravde i Federalni istražni biro pronašli su nove dokaze o mogućoj opstrukciji Republikanske stranke u vezi s istragom o povjerljivim dokumentima pronađenim na imanju bivšeg predsjednika SAD-a.

Najnovije otkriće dolazi u trenutku kada se pojavljuje više krivičnih istraga s kojima se Donald Trump suočava (Reuters)

Ministarstvo pravde i Federalni istražni biro (FBI) pronašli su nove dokaze o mogućoj opstrukciji Republikanske stranke u vezi s njihovom istragom o povjerljivim dokumentima pronađenim na imanju bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa na Floridi prošle godine, objavio je Washington Post (WP).

Agenti FBI-ja su zaplijenili nekoliko hiljada vladinih dokumenata u augustu prošle godine, od kojih su neki vrlo povjerljivi, s Trumpovog imanja u Mar-a-Lagu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ovo je samo jedna od dvije kriminalne istrage koje vodi specijalni tužilac Jack Smith protiv bivšeg predsjednika SAD-a.

‘Visoko povjerljivi dokumenti’

Nakon što su Trumpovi savjetnici u maju dobili sudski poziv sa zahtjevom da im se dokumenti vrate, 76-godišnji bivši predsjednik je prelistavao neke od strogo povjerljivih vladinih dokumenata u kutijama, očigledno želeći zadržati određene stvari u svom posjedu, navodi se u izvještaju, koji se poziva na osobe koje su upoznate s istragom, prenio je New York Post (NYP).

FBI je zatim zaplijenio 11 kompleta povjerljivih dokumenata s Trumpovog imanja Mar-a-Lago tokom racije u augustu.

Neki od dokumenata pronađenih tokom racije označeni su kao visoko povjerljivi.

Istražitelji, također, imaju dokaze koji ukazuju na to da je Trump rekao drugima da dovedu vladine zvaničnike u zabludu početkom 2022. godine, prije sudskog poziva upućenog u maju, kada je Nacionalna uprava za arhive i dokumente radila na povratku dokumenata iz Trumpovog vremena u Bijelu kući, piše WP.

Najnovije otkriće dolazi u trenutku kada se pojavljuje više krivičnih istraga s kojima se bivši predsjednik suočava, uključujući optužnicu podignutu prošle sedmice na Manhattanu zbog novca koji je isplaćen zvijezdi filmova za odrasle Stormy Daniels.

FBI je odbio komentirati izvještaj, ali je Trumpov glasnogovornik Stepen Chenug kritizirao istrage u izjavi za WP.

Samo dio pravnih glavobolja

“Lov na vještice protiv predsjednika Trumpa nema nikakvu osnovu u činjenicama ili zakonu”, rekao je.

Federalne istrage su samo dio Trumpovih pravnih glavobolja.

Trump se, također, suočava s istragom u Georgiji o tome da li je pokušao poništiti izbore 2020. godine, koje je izgubio od aktuelnog predsjednika Joea Bidena (80).

Trump će se u utorak pojaviti pred sudom u New Yorku, gdje će odgovarati na pitanja da li je podmitio Stormy Daniels u vrijeme predsjedničke kampanje 2016. godine da ne govori o njihovoj navodnoj vezi iz 2006. godine.

Izvor: Agencije