TASS: Rusija će formirati posebnu diviziju nosača supertorpeda Posejdon

Rusija planira do kraja 2024. ili prve polovine 2025. u okviru svoje Pacifičke flote formirati odjel podmornica posebne namjene koje će nositi supertorpeda Posejdon s nuklearnim bojevim glavama.

Rusija je ranije rekla da će obalna infrastruktura za podmornice koje će nositi torpeda Posejdon biti dovršena na poluotoku Kamčatki (Reuters)

Rusija planira do kraja 2024. ili prve polovine 2025. godine u okviru svoje Pacifičke flote formirati odjel podmornica posebne namjene koje će nositi supertorpeda Posejdon s nuklearnim bojevim glavama, izvijestila je u ponedjeljak ruska novinska agencija TASS.

Rusija je u januaru saopćila da je proizvela prvi set supertorpeda Posejdon, četiri godine nakon što je predsjednik Vladimir Putin najavio potpuno novu vrstu strateškog nuklearnog oružja, potvrdivši da će imati vlastiti izvor nuklearne energije, prenosi Hina.

Krajem marta, Rusija je rekla da će obalna infrastruktura za podmornice koje će nositi torpeda Posejdon biti dovršena na poluotoku Kamčatki, gdje se nalazi podmornička baza za balističke nuklearne rakete ruske Pacifičke flote.

Torpedo-dron

“Odluka o formiranju divizije nuklearnih podmornica posebne namjene na Kamčatki je donesena”, prenosi TASS, pozivajući se na neimenovani izvor.

“Govorimo o decembru 2024. ili prvoj polovini 2025. godine.”

Malo je potvrđenih detalja o Posejdonu dostupno u javnosti, ali vojni analitičari kažu da je u suštini riječ o mješancu torpeda i drona koji se može lansirati s nuklearne podmornice.

Izvor: Agencije