U Jerusalemu masovni skup podrške pravosudnoj reformi

Izraelsko društvo se polariziralo, pri čemu zagovornici najavljenih promjena smatraju da će one vratiti ravnotežu među vlastima.

Pristalice pravosudne reforme ispred Knesseta u Jerusalemu iskazale su podršku Netanyahuovoj vladi (EPA)

Desetine hijada Izraelaca u četvrtak uvečer su u Jerusalemu iskazali podršku kontroverznoj pravosudnoj reformi krajnje desne koalicijske vlade kojom bi se najvišem sudu u zemlji oduzele mnoge ovlasti, prenosi Hina.

S obzirom i na redovne masovne proteste onih koji se protive najavljenoj reformi, izraelsko društvo se polariziralo, pri čemu zagovornici najavljenih promjena smatraju da će one vratiti ravnotežu među vlastima.

Vlada i njezine pristalice tako tvrde da su promjene nužne kako bi se ukrotile sudije koje djeluju aktivistički i agresivno su prodrle u sferu parlamenta i izvršne vlasti.

“Svim mojim prijateljima koji ovdje sjede, pogledajte koliku moć imamo”, obratio se u četvrtak okupljenima u Jerusalemu zastupnik krajnje desnice i ministar finansija Bezalel Smotrich.

“Imaju medije i tajkune koji će finansirati proteste, ali mi imamo naciju. Popravit ćemo ono što treba popraviti”, poručio je Smotrich.

“Nacija zahtijeva reformu pravosuđa”, bio je odgovor okupljenih demonstranata od kojih su mnogi mahali izraelskim zastavama.

Polarizirano društvo

Ministar pravosuđa Yariv Levin rekao je da je dva miliona Izraelaca koji su glasali za sadašnju vladu glasalo i za reformu pravosuđa te obećao “napraviti značajnu korekciju trenutne situacije”.

Početkom januara vlada premijera Benjamina Netanyahua najavlila je reformu pravosuđa kojom bi se ovlasti sudija Vrhovnog suda smanjile u korist demokratski izabranih nositelja zakonodavne i izvršne vlasti, a smanjio bi se i njihov utjecaj na izbor budućih sudija.

S druge strane, u gradovima diljem zemlje svake se sedmice, u pravilu subotom navečer, okupljaju desetine hiljada Izraelaca kako bi kritizirali nacrt tog zakona i koalicijsku nacionalističko-vjersku vladu koju je Netanyahu sastavio u decembru.

Izrael nema ustav, nego ulogu ustava ima Deklaracija o nezavisnosti i niz temeljnih zakona. Mnogi u izraelskom društvu, uključujući i predsjednika države, pozivali su suprotstavljene strane na postizanje kompromisa i tražili od koalicije da ublaži svoje početne prijedloge.

Vlada je krajem prošlog mjeseca i popustila pod pritiscima te stavila plan reforme pravosuđa na čekanje, davši vremena za dodatne konsultacije.

Izvor: Agencije