Donji dom Kongresa usvojio zakon o podizanju granice duga

Zakon je u Zastupničkom domu američkog Kongresa usvojen sa 217 glasova za i 215 protiv i ne očekuje se da će proći u Senatu.

Usvajanje zakona predstavlja pobjedu za predsjedavajućeg Zastupničkog doma, republikanca Kevina McCarthyja (EPA)

Republikanci u Zastupničkom domu američkog Kongresa tijesno su usvojili sveobuhvatan zakon kojim bi se podigla gornja granica državnog duga za 1.500 milijardi dolara, u zamjenu za oštre restrikcije potrošnje.

To predstavlja taktičku pobjedu predsjedavajućeg Zastupničkog doma Kevina McCarthyja dok poziva predsjednika Joea Bidena da pregovara i spriječi federalni bankrot ovog ljeta, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Zakon je usvojen sa 217 glasova za i 215 protiv i ne očekuje se da će proći u Senatu.

Usvajanje zakona predstavlja pobjedu za republikanca McCarthyja, ocjenjuje Reuters.

McCarthy se sada nada da će Biden pristati na pregovore za smanjenje potrošnje, čak i i kada Bijela kuća i demokrate u Kongresu insistiraju na povećanju granice duga bez ikakvih obaveza.

Ministarstvo finansija SAD-a moglo bi ostati bez načina da plati obaveze za nekoliko sedmica ukoliko Kongres ne reagira.

Veće zaduživanje za 1.500 milijardi dolara

Zastoj u finansiranju 2011. godine doveo je do smanjenja kreditnog rejtinga američke vlade, što je povećalo troškove pozajmljivanja i ugrozilo investicije.

McCarthy je pozvao Bidena da počne pregovore o povećanju granice duga i zakonu o smanjenju potrošnje.

Prijedlog zakona Zastupničkog doma povećao bi zaduživanje za 1.500 milijardi dolara tokom predsjedničke kampanje iduće godine.

Račun predviđa smanjenje potrošnje na nivoe iz 2022. godine, a zatim ograničenje rasta potrošnje na jedan posto godišnje, ukidanje pojedinih poreskih olakšica za obnovljivu energiju i pojačanje aktivnosti za pojedine programe borbe protiv siromaštva.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da Biden ne bi pristao da potpiše takve mjere, jer, kako je navela, nikada neće forsirati da srednja klasa snosi teret smanjenja poreza za najbogatije, kao što to čini taj zakon.

Bijela kuća je pozvala Kongres da podigne granicu duga bez uslova, kao što je to bilo tri puta pod Bidenovim republikanskim prethodnikom Donaldom Trumpom.

Izvor: Agencije