UN: Nema znakova da su sudanske zaraćene strane spremne za pregovore

Čini se da se prekid vatre u Sudanu uz posredovanje SAD-a djelomično održava, ali nema znakova da su zaraćene strane spremne ozbiljno pregovarati, rekao je posebni izaslanik UN-a za Sudan.

Borba za vlast dovodi budućnost Sudana u opasnost i mogla bi uzrokovati godine patnje i desetljećima usporiti razvoj, rekao je Guterres (Reuters)

Čini se da se prekid vatre u Sudanu uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država djelomično održava, ali nema znakova da su zaraćene strane spremne ozbiljno pregovarati, rekao je posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Sudan.

Iz toga proizlazi “kako obje strane misle da je osiguranje vojne pobjede nad onim drugim moguće”, rekao je izaslanik Volker Perthes Vijeću sigurnosti UN-a. “Ovo je pogrešna procjena”, dodao je, prenosi Hina.

Borbe su izbile između Sudanskih oružanih snaga (SAF) i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) 15. aprila.

Obje su strane pristale na 72-satno primirje koje je počelo u utorak nakon pregovora uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država i Saudijske Arabije.

Borba za vlast

“Čini se da se zasad drži u nekim dijelovima. Međutim, također čujemo stalne izvještaje o borbama i kretanju trupa”, rekao je Perthes, koji se javio putem videa iz Port Sudana.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres opisao je nasilje i kaos u Sudanu kao “srcedrapajuće”.

Borba za vlast dovodi budućnost Sudana u opasnost i mogla bi uzrokovati godine patnje i desetljećima usporiti razvoj, rekao je Guterres.

Ujedinjeni narodi premjestili su stotine osoblja i članova porodica iz Khartouma u Port Sudan.

Tamo planiraju uspostaviti središte kako bi nastavili raditi u zemlji u kojoj je čak i prije izbijanja nasilja gotovo 16 miliona ljudi, odnosno trećina stanovništva, trebala humanitarnu pomoć.

Izvor: Agencije