Češka će biti domaćin drugog parlamentarnog samita Krimske platforme

Više od 40 zemalja prošle godine je usvojilo zajedničku deklaraciju u kojoj se dala podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, a osudila ruska invazija.

Zagreb je bio domaćin prvog parlamentarnog saziva Krimske platforme (EPA)

Drugi parlamentarni samit Krimske platforme bit će održan u Češkoj u oktobru, godinu nakon prvog samita u Hrvatskoj, rekla je u Pragu predsjednica Zastupničkog doma Marketa Pekarova Adamova nakon trilaterale s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vrhovne rade Ukrajine Ruslanom Stefančukom, prenosi Hina.

“Želimo zajedno pokazati Rusiji da stojimo uz Ukrajinu”, rekla je Adamova.

Zagreb je bio domaćin prvog parlamentarnog saziva Krimske platforme pa će Hrvatska s Češkom razmijeniti iskustva i ponuditi pomoć, rekao je Jandroković.

Više od 40 zemalja prošle godine je usvojilo zajedničku deklaraciju u kojoj se dala podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, a osudila ruska invazija.

Jandroković je prvi samit opisao “velikim uspjehom za Hrvatsku i Ukrajinu” i smatra da je on dobra podloga za novi samit koji bi trebao biti održan u češkoj prijestolnici.

Stefančuk novi samit vidi kao “sjajnu priliku za razgovor o ukrajinskoj suverenosti, nezavisnosti i ljudskim pravima”.

EUSC u znaku rata u Ukrajini

U Pragu se održava Konferencija predsjednika parlamenata država članica Europske unije, a prvi dan je obilježio rat u Ukrajini.

Adamova je poručila da podrška Ukrajini neće stati pobjedom Ukrajine i oslobađanjem njenih teritorija.

“Pobjeda Ukrajine, suverenitet nad svim dijelovima pa i Krimom, nije kraj posla”, rekla je predsjednica donjeg doma češkog parlamenta.

Ukrajinu tek čekaju poslijeratna obnova i uklanjanje posljedica razaranja u ratu koji već traje više od godinu dana.

Zagreb će ovog oktobra biti domaćin donatorske konferencije o razminiranju Ukrajine.

Jandroković je u govoru na panelu o odgovoru EU-a na rusku agresiju pozvao zemlje sudionice konferencije da sudjeluju na donatorskoj konferenciji i da “prijateljskoj Ukrajini i na taj način iskažu vrlo konkretnu i prijeko potrebnu podršku”.

O članstvu Ukrajine u NATO-u

Ruska agresija potakla je i energetsku diversifikaciju Evrope.

Jandroković je rekao da Hrvatska planiranim proširenjem kapaciteta LNG terminala na Krku “može značajno doprinijeti energetskoj sigurnosti i otpornosti u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi”.

Kao posljedicu ruske invazije, predsjednik Hrvatskog sabora je izdvojio ulazak Finske u NATO i izrazio podršku što skorijem švedskom članstvu u NATO-u.

Članstvu u NATO-u stremi i Ukrajina. Stefančuk je poručio u Pragu da se Kijev “nada pozivnici za članstvo u NATO-u i vremenskom okviru” na samitu vojnog saveza u julu u Vilniusu.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je prošle sedmice u Kijevu da je Ukrajini mjesto u NATO-u i pozvao je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na samit koji će biti održan za tri mjeseca.

Izvor: Agencije