London i EU pooštrili sankcije protiv iranskih Čuvara revolucije

Odlukom koja je koordinirana sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom, na britanskom popisu je sada tristo fizičkih i pravnih subjekata iz Irana.

Velika Britanija i Evropska unija pooštrile su sankcije protiv Čuvara revolucije, ideološke vojske Islamske Republike Irana (EPA)

Velika Britanija i Evropska unija pooštrile su sankcije protiv Čuvara revolucije, ideološke vojske Islamske Republike Irana, zbog nepoštovanja ljudskih prava, prenosi Hina.

London je svom popisu sankcija protiv Irana dodao više od 70 fizičkih i pravnih osoba kojima je zabranjen ulazak u Veliku Britaniju i zamrzava im se imovina, saopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova.

Među njima su četvorica generala Čuvara revolucije, organizacije koja je pod sankcijama “u cijelosti”, istaknulo je ministarstvo.

Ovom odlukom koja je koordinirana sa Sjedinjenim Američkim Državama i s Evropskom unijom, na britanskom popisu je sada tristo fizičkih i pravnih subjekata.

EU je na svoju listu, objavljenu u Službenom listu, dodao osam fizičkih osoba – među kojima komadanta Čuvara revolucije – te telefonskog operatera Ariantel, pod optužbom da je sudjelovao u progonu koji su provodile vlasti.

Sedmi paket sankcija

Ovo je sedmi paket sankcija dvadeset sedmorice protiv Irana nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla u pritvoru kada je uhapsila policija za moral zbog toga što nije nosila hidžab, propisan za žene u Iranu.

“Velika Britanija i njeni međunarodni partneri poručuju danas da nećemo zatvoriti oči na brutalnu represiju koju provodi režim”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Clevery, prenosi se u saopćenju.

“I ubuduće ćemo donositi čitav niz mjera kako bismo nagnali režim da odgovara za svoja djela”, dodao je, osudivši “okrutni progon iranskog naroda” i optuživši Teheran da “izvozi krvoproliće u cijeli svijet”.

Evropski zastupnici su u januaru prihvatili rezoluciju u kojoj pozivaju EU da uvrsti Čuvare na listu “terorističkih organizacija”.

Američke sankcije

Američko ministarstvo finansija uvelo je sankcije četvorici visokih iranskih policijskih i vojnih zvaničnika zbog navodne umiješanosti u proteste koji su izbili prošle godine nakon smrti Amini.

U saopštenju je navedeno da su također preduzete mjere protiv novog sekretara iranskog Vrhovnog vijeća za cyber prostor (SCC), organa odgovornog za blokadu popularnih web stranica, prenio je Reuters.

“Iranski narod zaslužuje slobodu izražavanja bez prijetnje nasilnom odmazdom i cenzurom onih koji imaju moć”, rekao je podsekretar odjeljenja za terorizam i finansijske obavještajne službe Brian Nelson.

Prema navodima američkog ministarstva, SCC je odgovoran za iransku blokadu popularnih online platformi za vesti i komunikacije, ali i za korištenje digitalne tehnologije za špijuniranje i uznemiravanje novinara i disidenata.

Izvor: Agencije