Australija jača sjeverne baze i mogućnosti dalekometnih napada

Vlada je objavila šest prioriteta velike revizije odbrambene strategije, među kojima je i nabavka nuklearnih podmornica.

Reforma odbrane dolazi usred rastućih napetosti u istočnoj Aziji (Ustupljeno Al Jazeeri / Australian Defence Forces)

Australija je saopćila da će nabavka podmornica na nuklearni pogon, sposobnost dalekometnih napada i sjeverne baze biti među šest prioriteta zemlje nakon velike revizije odbrambene strategije koju je inicirao premijer Anthony Albanese ubrzo nakon što je imenovan.

Uz javnu objavu povjerljivog odbrambenog strateškog plana, Albanese je istakao tri druga prioriteta za neposrednu akciju – inicijative za poboljšanje rasta i zadržavanje visokokvalificirane odbrambene radne snage, poboljšanje kapaciteta Australije za brzo uvođenje novih tehnologija u odbranu i produbljivanje odbrane i diplomatska partnerstva sa “ključnim partnerima” u Indo-Pacifiku.

“Strateški pregled obrane i vladin odgovor odnose se na održavanje mira, sigurnosti i prosperiteta u našoj regiji”, rekao je zamjenik premijera i ministar odbrane Richard Marles u sopćenju u ponedjeljak, naglašavajući da će rad na inicijativama početi odmah.

Napetosti u istočnoj Aziji

“Postoji mnogo teških odluka koje treba donijeti, ali čineći ih donosimo ih u najboljem interesu naših odbrambenih snaga i nacije.”

Reforma odbrane dolazi usred rastućih napetosti u istočnoj Aziji – naročito oko samoupravnog otoka Tajvana – i dok Kina napreduje s modernizacijom svoje vojske.

“Konvencionalno i nekonvencionalno vojno jačanje velikih razmjera bez strateškog uvjeravanja pridonosi najizazovnijim okolnostima u našoj regiji tokom desetljeća”, saopćila je vlada.

Reviziju, u kojoj se Australiji preporučuje povećanje potrošnje za odbranu sa trenutnih dva posto  bruto domaćeg proizvoda (BDP), vodili su bivši načelnik obrambenih snaga Angus Houston i bivši ministar odbrane Stephen Smith.

Izvor: Al Jazeera