Pola demokrata protiv kandidature Bidena

Iako mnoge pristalice demokrata ne gledaju blagonaklono na novu kandidaturu Bidena, 78 posto njih je kazalo da podržava način na koji obavlja funkciju predsjednika.

Osamdesetogodišnji Biden je najstariji američki predsjednik (EPA)

Manje od 50 posto pristalica američke Demokratske stranke misli da bi predsjednik SAD-a Joe Biden trebalo da se kandiduje za novi mandat na izborima naredne godine, ali bi ga uvjerljiva većina njih vjerovatno podržala ako bi ušao u trku, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje agencije Associated press i Centra za istraživanje javnog mnjenja NORC pokazalo je da 26 posto Amerikanaca želi da se Biden ponovo kandiduje za šefa države 2024. godine, što predstavlja blagi rast u odnosu na januar, kada je to reklo 22 posto anketiranih.

Od birača Bidenove Demokratske stranke, 47 posto je sada reklo da želi da se kandiduje, što je također više nego u januaru, kada se tako izjasnilo 37 posto ispitanih pristalica demokrata, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

Biden je nagovijestio da će uskoro zvanično objaviti ulazak u predsjedničku trku, a upućeni navode da bi to mogao uraditi već sljedeće sedmice.

Kao mogući datum objave kandidature pominje se 25. april, budući da je Biden tog dana 2019. godine zvanično ušao u trku za predsjedničkog kandidata demokrata na prošlim izborima.

Iako mnoge pristalice demokrata ne gledaju blagonaklono na novu kandidaturu Bidena, 78 posto njih je kazalo da podržava način na koji obavlja funkciju predsjednika.

Zabrinutost zbog Bidenovih godina

Prema najnovijem istraživanju, 81 posto pristalica demokrata reklo je bi da bi vjerovatno ili sigurno glasalo za Bidena na predsjedničkim izborima 5. novembra 2024. godine. Da bi ga sigurno podržali reklo je 41 posto ispitanih, a 40 posto da bi vjerovatno to uradili.

Odgovori koje su ispitanici davali sugerišu da na jaz među biračima demokrata utječe njihova zabrinutost zbog Bidenovih godina, ali i bunt mlađe generacije demokrata čiji predstavnici žele vođstvo koje odražava njihove vrijednosti.

Biden, najstariji američki predsednik, sada ima 80 godina, 15 dana nakon izbora napunio bi 82, a na kraju drugog predsjedničkog mandata imao bi 86 godina.

Tokom predsjedničke kampanje za izbore 2020. godine Biden je nagovještavao da se neće kandidovati za drugi mandat u Bijeloj kući i predstavljao je svoju kandidaturu kao most ka novoj generaciji lidera demokrata.

Međutim, prethodnih mjeseci više puta je izrazio namjeru da se kandiduje za drugi mandat, da bi prošle sedmice u Irskoj rekao kako će “relativno brzo” objaviti da ulazi u trku.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada