Sudanski RSF pristao na 72-satno primirje

Svjetski čelnici pozvali su zaraćene strane u Sudanu da poštuju prekid vatre za Ramazanski bajram.

RSF i vojska razmijenili vatru nekoliko minuta prije nego je primirje trebalo početi (EPA)

Sudanska paravojna grupa “Snage za brzu podršku” (RSF) najavila je da će uskoro početi prekid vatre uprkos nastavku teških borbi s vojskom u glavnom gradu Khartoumu.

RSF je saopćio da će se pridržavati 72-satnog prekida vatre, koji će stupiti na snagu u 06:00 ujutro (04:00 GMT) u petak, što označava početak muslimanskog blagdana Bajrama.

“Primirje se poklapa s blagoslovljenim Ramazanskim bajramom… kako bi se otvorili humanitarni koridori za evakuaciju građana i pružila im se prilika da pozdrave svoje porodice”, navedeno je u saopćenju RSF-a.

U Khartoumu je u ranim jutarnjim satima u petak zabilježeno teško granatiranje, a RSF je optužio vojsku za “napad na glavni grad”.

Dopisnik Al Jazeere koji izvještava sa sjevera grada izvijestio je da su RSF i vojska razmijenili vatru nekoliko minuta prije nego je primirje trebalo početi. Vojska se nije oglašavala o primirju.

Stotine ubijenih civila

U Sudanu od subote traju sukobi koji su izbili nakon što je došlo do nasilne borbe za vlast između vojske pod vodstvom generala Abdela Fattaha al-Burhana i paravojne grupe “Snage za brzu podršku” (RSF) koju vodi general Mohamed Hamdan Dagalo. Njih dvojica su prethodno bili u savezu kao čelnici sudanske vladajuće vojne vlade.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres jedan je od međunarodnih čelnika koji su nedavno pozvali zaraćene strane da poštuju trodnevno primirje tokom Bajrama i omoguće civilima da dođu na sigurno.

U borbama je dosad ubijeno najmanje 350 ljudi.

Hiljade civila pobjegle su iz Khartouma, a veliki broj ljudi je, bježeći od borbi u zapadnoj regiji Darfur, prešao u Čad.

Izvor: Al Jazeera