Šef tajvanske diplomatije upozorio na mogući sukob s Kinom 2027. godine

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang rekao je da obje strane Tajvanskog moreuza pripadaju Kini i da ‘će oni koji se igraju vatrom na Tajvanu na kraju izgorjeti’.

Tajvan pokušava ojačati zapadnu podršku prije moguće kineske invazije (Reuters)

Tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu upozorio je na mogući sukob s Kinom 2027. godine, navodeći da se Taipei priprema za mogućnost napada.

Tajvan pokušava ojačati zapadnu podršku prije moguće kineske invazije, objavio je u subotu Guardian, a prenosi Tanjug.

Wu je za britanski radio LBC rekao da Tajvan shvata kinesku vojnu prijetnju veoma ozbiljno.

Wu je napravio analogiju između Kine i Rusije, rekavši da svijet u prošlosti nije ozbiljno shvatio agresivne stavove Rusije.

Pritisak na Tajvan

“Nismo spriječili Rusiju da preuzme Krim. A Rusi su bili ohrabreni da krenu naprijed i pokrenu rat protiv Ukrajine. Nismo spriječili Kinu da nametne zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu. I ljudi su se pitali: hoće li Tajvan biti sljedeći? Sada Tajvan osjeća sav ovaj pritisak”, istakao je Wu.

Američki obavještajci vjeruju da je kineski predsjednik Xi Jinping naredio vojsci te zemlje da bude spremna do 2027. godine da pripoji Tajvan.

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang rekao je u subotu da obje strane Tajvanskog moreuza pripadaju Kini i da “će oni koji se igraju vatrom na Tajvanu na kraju izgorjeti”.

Pojedini američki zvaničnici vjeruju da bi sukob mogao izbiti i ranije.

Šef američke indopacifičke komande, admiral John Aquilino, rekao je u utorak Komitetu oružanih snaga u Kongresu da “svi nagađaju” kada je riječ o predviđanju vremenskih rokova za sukob između Kine i Tajvana.

Izvor: Agencije