Rusija slučajno bombardirala ruski grad u blizini Ukrajine

Najmanje tri osobe su povrijeđene kada je avion otvorio vatru na grad Belgorod, javljaju ruski državni mediji.

Videosnimci s mjesta događaja pokazuju gomile betona na ulici, nekoliko oštećenih automobila i zgradu s razbijenim prozorima (Reuters)

Ruski nadzvučni ratni avion Suhoj-34 slučajno je kasno u četvrtak otvorio vatru na grad Belgorod u blizini Ukrajine, izazvavši eksploziju i ranivši tri osobe.

Videosnimci s mjesta događaja pokazuju gomile betona na ulici, nekoliko oštećenih automobila i zgradu s razbijenim prozorima. Jedan snimak je pokazao nešto što je izgledalo kao automobil okrenut naopačke na krovu trgovine.

Guverner regije Belgorod Vjačeslav Gladkov objavio je vanredno stanje tokom noći i rekao da se na jednoj od glavnih ulica nalazi krater veličine 20 metara. Oštećena su četiri automobila i četiri stambene zgrade, dodao je.

Troje ljudi je povrijeđeno, rekao je.

“Hvala Bogu da nema mrtvih”, rekao je Vjačeslav Gladkov u izjavi za Telegram, dodajući da je stambena zgrada evakuirana tokom noći.

Guverner regije Belgorod Vjačeslav Gladkov objavio je vanredno stanje tokom noći i rekao da se na jednoj od glavnih ulica nalazi krater veličine 20 metara (Reuters)

Ruska novinska agencija TASS citirala je Rusko ministarstvo odbrane koje je reklo da je nadzvučni lovac-bombarder Su-34 slučajno otvorio vatru.

“Dok je avion zračnih snaga Suhoj Su-34 letio iznad grada Belgoroda, došlo je do slučajnog ispaljivanja avionske municije”, citirao je TASS Ministarstvo odbrane.

Nije rečeno o kakvom je oružju riječ.

Ministarstvo je saopćilo da su neke zgrade oštećene i najavilo da je istraga već u toku, prenosi TASS.

Regija Belgorod je jedan od nekoliko dijelova južne Rusije gdje su mete poput skladišta goriva i municije potresene eksplozijama od početka, kako ih Moskva naziva, “specijalne vojne operacije” u Ukrajini 24. februara 2022.

Izvor: Agencije