Johnson & Johnson traži od suda da zaustavi tužbe zbog kancerogenog talka

Od oktobra 2021. godine Johnson & Johnson pokušava da se izbori s tužbama zbog kancerogenog talka proglašenjem bankrota.

Johnson & Johnson poriče optužbe (Reuters)

Podružnica kompanije Johnson & Johnson, LTL Management, ponovno je tražila od američkog suda u Trentonu, u državi New Jersey, da zaustavi desetine hiljada tužbi protiv kompanije Johnson & Johnson.

LTL namjerava da ove sudske sporove, u kojima tužioci tvrde da proizvodi kompanije Johnson & Johnson (J&J), kao što je puder za bebe, izazivaju rak, riješi proglašenjem bankrota firme J&J, reorganizacijom kompanije, kao i poravnanjem u iznosu od 8,2 milijarde eura, prenosi Tanjug pisanje Reutersa.

Advokat LTL Managementa Greg Gordon tvrdi da tužbe protiv firme J&J treba da budu zaustavljene, jer one sprečavaju sadašnje i buduće dogovore o poravnjanju kroz bankrot i reorganizaciju J&J.

On tvrdi da je “vjerovatnoća uspješne reorganizacije J&J veoma visoka” i da ideju o proglašenju bankrota podržava više od 75 posto ljudi koji su podnijeli tužbe.

Advokat Michael Winograd, koji zastupa interese klijenata koji su podnijeli tužbe protiv J&J, navodi da J&J nema podršku nijedne osobe koja je podnijela tužbu, već samo dogovor sa advokatima koji će preporučiti klijentima ovaj dogovor.

Pokušaji proglašenja bankrota

Dodao je da je J&J precijenila nivo podrške ovoj nagodbi da bi skrenula pažnju sa činjenice da je strategija LTL, koja je dva puta pokušala da proglasi bankrot, “već proglašena nezakonitom”.

“Moraju da skrenu pažnju na drugu stranu, kao svako ko pokušava da izvede mađioničarski trik”, rekao je Winograd.

Kompanija J&J, čija je tržišna vrijednost 392,2 milijarde eura, odbija tvrdnje da njen puder za bebe i drugi proizvodi koji sadrže talk izazivaju rak.

Od oktobra 2021. godine J&J pokušava da se izbori s tužbama zbog kancerogenog talka proglašenjem bankrota, podsjeća britanska agencija.

J&J je 2021. godine podijelio kompaniju na dva dijela osnivanjem podružnice LTL, koja je odmah nakon osnivanja zatražila proglašenje bankrota da bi izbjegla lavinu pojedinačnih tužbi i natjerala tužioce na globalnu nagodbu.

Izvor: Agencije