Optužen muškarac koji je pucao na tamnoputog tinejdžera

Osamdesetpetogodišnjak iz Kansas Cityja optužen da je upucao 16-godišnjeg Ralpha Yarla koji je greškom pozvonio na pogrešna vrata.

Lokalna zajednica, demokratski zastupnici i zastupnik Yarlove porodice traže istinu i pravdu (Reuters)

Nadležni u  Kansas Cityju, u državi Missouri, zavšili su istragu o incidentu u kojem je vlasnik jedne kuće upucao tinejdžera afroameričkog porijekla Ralpha Yarla, koji je pogriješio kuću kada je krenuo da pokupi svoju mlađu braću.

Osamdesetopetogodišnji Andrew Lester optužen je za napad vatrenim oružjem, naveo je okružni tužilac Zachary Thompson.

Na pitanje da li je napad rasno motivisan, Thompson je rekao da nema takvih indicija u optužnici, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike.

“Razumijemo koliko su ljudi frustrirani, ali vas uvjeravam da krivično-pravni sistem radi i nastavljamo da radimo”, rekao je tužilac.

Lokalna zajednica, demokratski zastupnici i zastupnik Yarlove porodice traže istinu i pravdu i pitaju se da li je rasa imala ulogu u pucnjavi.

Upucan u glavu i ruku

Demonstranti u Missouriju okupili su se ispred vijećnice Kansas Cityja, tražeći pravdu. U međuvremenu, Ralph Yarl je pušten iz bolnice nakon što je upucan u glavu i u ruku.

Kansas City Star objavio je da je 16-godišnji Ralph Yarl hospitalizovan nakon što je ranjen kada je krenuo da iz kuće prijatelja pokupi mlađu braću. Policija navodi da je greškom otišao na vrata druge kuće i da je tamo je upucan.

Policija nije objavila sa koliko je metaka ranjen, niti stepen povreda. Rečeno je samo da je u stabilnom stanju, iako je policija u prvom saopćenju navela da ima povrede opasne po život.

Rasa napadača također nije bila objavljena, ali je advokat koji se bori za prava Afroamerikanaca Ben Crump kazao da je napadač vjerovatno bijelac.

Nadležni istražuju da li je napadač reagovao u skladu sa zakonima koji u Missouriju dozvoljavaju građanima da se brane ako osjete da su napadnuti.

Izvor: Agencije