Uhapšen osumnjičeni za eksploziju, japanski premijer nepovrijeđen

Fumio Kishida sklonjen je na sigurno i nije povrijeđen nakon što je jedna osoba bacila predmet nalik na dimnu bombu tokom govora u ribarskoj luci Saikazaki.

Policija je savladala osumnjičenog muškarca na mjestu događaja (Reuters)

Dvadesetčetverogodišnji Japanac uhapšen je nakon što je eksplodirala dimna bomba na predizbornom skupu kojemu je prisustvovao japanski premijer Fumio Kishida u zapadnom gradu Wakayami, izvijestili su lokalni mediji u subotu.

Japanski premijer Fumio Kishida sklonjen je na sigurno i nije povrijeđen nakon što je u subotu jedna osoba bacila predmet nalik na dimnu bombu tokom njegovog govora na zapadu Japana.

Čula se glasna eksplozija, no premijer se sklonio i nije povrijeđen dok je policija savladala osumnjičenog muškarca na mjestu događaja, objavio je japanski javni radiotelevizijski servis NHK.

Incident se dogodio u ribarskoj luci Saikazaki, u prefekturi Wakayama, 65 kilometara jugozapadno od grada Osake, prenosi Hina.

Nastavak aktivnosti premijera

Bivši premijer Shinzo Abe, čelnik savremenog Japana s najdužim stažem, ubijen je iz pištolja domaće izrade prošlog jula, tokom kampanje za parlamentarne izbore, što je šokiralo zemlju i dovelo do revizije sigurnosnih mjera za političare, koji se redovno druže s javnošću.

Kishida je tek počeo držati govor nakon što je razgledao luku kada se dogodio incident.

Govor je bio zakazan za 11:40 sati po lokalnom vremenu, prema Kishidinoj Liberalnoj demokratskoj stranci, koja je na vlasti u zemlji.

Kishida će nastaviti sa zakazanim aktivnostima nakon incidenta, potvrdila je njegova stranka na Twitteru.

Snimke koje je objavio NHK prikazuju gomile ljudi kako bježe dok nekoliko policijskih službenika obara jednog čovjeka, a zatim ga uklanja sa mjesta događaja.

Čovjek je izgledao kao da je u 20-im ili 30-im godinama, javili su mediji.

Predmet letio iznad glava ljudi

Predstavnik policijske stanice u Wakayami za Reuters je rekao da ne može odgovarati na pitanja o incidentu.

Svjedokinja je za NHK kazala kako je vidjela predmet koji leti iznad glava ljudi.

“To mi je uzrokovalo loš osjećaj, pa smo pobjegli nevjerovatno brzo. Zatim smo čuli veoma glasan zvuk. To je rasplakalo moju kćer”, rekla je.

Kishida će u maju biti domaćin samita zemalja članica skupine G7.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica će se u nedjelju sastati u ljetovalištu Karuizawi.

Izvor: Agencije