Video: Velike poplave u južnom dijelu Floride

U gradu Fort Lauderdale palo je oko 50 centimetara kiše po metru kvadratnom, što je količina zabilježena u tom gradu za mjesec dana prije gotovo 25 godina.

Za samo sat vremena u dijelovima Floride pala je količina kiše jednaka intenzivnim padavinama za mjesec dana, što je izazvalo velike poplave (Reuters)

U Fort Lauderdaleu u američkoj saveznoj državi Floridi zabilježena je rekordna količina padavina kada je za samo sat vremena pala količina kiše jednaka intenzivnim padavinama za mjesec dana, što je izazvalo velike poplave.

U najvećem talasu padavina u srijedu u gradu Fort Lauderdale, u južnom dijelu Floride, palo je oko 50 centimetara kiše po metru kvadratnom, što je količina padavina zabilježena u tom gradu za mjesec dana prije gotovo 25 godina. Prosječna količina padavina u Fort Lauderdaleu u aprilu je 7,6 centimetara po metru kvadratnom.

Ekstremne padavine su karakteristična posljedica klimatskih promjena i dešavaju se sve češće, a dovele su do poplava i u drugim dijelovima Južne Floride.

„Iako je jaka kiša prestala, brojni putevi su i dalje zatvoreni“, saopštila je Meteorološka služba, navodeći da se očekuje da će poplave potrajati.

Avionski saobraćaj na međunarodnom aerodromu Fort Lauderdale-Hollywood zatvoren je danas zbog poplava.

Nekoliko državnih agencija i ureda za vanredne situacije pomažu u saniranju posljedica poplava, navodi se u saopćenju guvernera Floride Rona DeSantisa.

Izvor: Agencije