Povjerljivi američki dokumenti: Ogromni gubici ruskih komandosa u Ukrajini

Američki zvaničnici procijenili su da će Rusiji trebati skoro decenija da ponovno ustroji svoje specijalne snage.

Presretnuti obavještajni podaci navodno pokazuju da je Moskva izgubila gotovo cijelu brigadu komandosa (Ministarstvo odbrane Rusije)

Ruski rat protiv Ukrajine uzeo je veliki danak njenim specijalnim snagama, a obučeni komandosi koji su u velikom broju raspoređivani na prve linije pretrpjeli su velike gubitke, pokazuju procurjeli dokumenti američke vojske.

Pretjerano oslanjanje ruskih komandanata na jedinice za specijalne operacije Specnac dovelo je do nagađanja američkih dužnosnika da će Moskvi trebati nekoliko godina da se ona obnovi.

Američki zvaničnici vjeruju da su snage komandosa pretrpjele nevjerovatne gubitke i da su ostale iscrpljene nakon što su ih ruski komandanti rasporedili u ranim danima rata kako bi uhvatili zamah, navodi se u tekstu Washington Posta o osjetljivim dokumentima.

Procjena se temelji na satelitskim snimcima prije i poslije koji, prema mišljenju američkih zvaničnika, otkrivaju da su “sve, osim jedne od pet ruskih posebnih Specnac brigada, koje su se vratile iz borbenih operacija u Ukrajini krajem ljeta 2022, pretrpjele značajne gubitke”.

Dugotrajne posljedice

Dokumenti ne preciziraju broj komandosa ubijenih u ratu u Ukrajini, gdje je od 900 raspoređenih pripadnika, ostalo samo njih 125.

Američki zvaničnici procijenili su da će Rusiji trebati skoro decenija da ponovno ustroji svoje specijalne snage.

Slike iz ranih dana ukrajinskog rata pokazivale su vojnike Specnaca kako stižu u Harkov, Mariupolj i Donbas nakon što su se konvencionalne motorizirane jedinice suočile s poteškoćama.

U dokumentima se navodi da će teški gubici među ruskim specijalnim snagama imati dugotrajne posljedice, uključujući mogućnost obuke paravojnih grupa “koje je Rusija koristila za svoje interese u inostranstvu”.

Izvor: Al Jazeera