Jerusalem Post: Izrael više ne odlučuje kada će početi rat

Pokret Hamas je na sistemski način, uz pomoć Irana i Hezbollaha, naučio kako raspiriti vlastiti vatreni obruč oko Jerusalema, navodi se u analizi lista.

Neprijatelji Izraela shvataju da, kada napadnu na više frontova, to ne samo da otežava izraelskoj vojsci da odgovori već stvara dojam u Izraelu, regiji i svijetu da Izrael može biti zahvaćen haosom s više strana, smatra autor (Anadolija)

Izvještaj koji je objavio izraelski list The Jerusalem Post kaže da Izrael više ne odlučuje kada će početi rat, te da je Islamski pokret otpora (Hamas) na sistemski način, uz pomoć Irana i Hezbollaha, naučio kako raspiriti vlastiti vatreni obruč oko Jerusalema.

Autor Yonah Jeremy Bob počeo je svoj izvještaj, rekavši da su se izletnici na sjeveru (Liban) držali, uglavnom, svojih unaprijed isplaniranih rasporeda. Jug (Gaza) uglavnom se vratio svojoj rutini u relativno kratkom vremenskom periodu. Odgovori Hamasa na bombardiranje izraelske vojske na njihove položaje ”u Libanu” i Gazi bili su prigušeni, te se činilo kao da je Izrael povratio svoju moć odvraćanja.

Izraelsko poricanje

“Ali, nemojte se zavaravati, Izrael više ne uživa moć odvraćanja. Ova posljednja runda povezivanja Brda hrama, Gaze, Libana i cijele Zapadne obale u jednom zamahu uništila je svako kontinuirano izraelsko poricanje da niko osim njega ne može odlučiti kada će se voditi ratovi. Izrael više nije taj koji odlučuje o tome.”

Dodao je da se to može zaključiti iz ratova u Gazi 2014. i 2021. u koje je Izrael upao i koje je Hamas iskoristio za razne poene u odnosima s javnošću.

Neprijatelji Izraela shvataju da kada napadnu na više frontova, to ne samo da otežava izraelskoj vojsci da odgovori, već stvara dojam u Izraelu, regiji i svijetu da Izrael može biti zahvaćen haosom s više strana, smatra autor.

Veliki izazovi

Bob je dodao kako je izraelska vojska svjesna ove promjene i pokušava se prilagoditi za odbranu na više frontova odjednom, te odvratiti svaku pojedinačnu prijetnju od pokušaja povezivanja više frontova. Također, pokušava se prilagoditi Iranu, svom glavnom strateškom protivniku, u natjecanju za utjecaj u regiji.

Autor ističe da se izraelska vojska ponekad trudi napasti one koji stoje iza izravnih napadača, opisujući to kao složen posao za vojsku, jer su Iran, Hezbollah, Hamas i druge grupe miješale svoje snage međusobno. Jedan od primjera su nedavni napadi “grupa povezanih s Hamasom u Libanu”, a drugi su napadi iz Sirije koje su izvele razne grupe povezane s Iranom.

Vojska još nije smislila kako odgovoriti

Bob je zaključio da izraelska vojska još uvijek nije u potpunosti shvatila kako na primjeren način odgovoriti na ovaj izazov.

Dostupnost raketa na svim frontovima kojima se može gađati gotovo bilo koje mjesto Izraelu i gotovo bez planiranja u trenutku kada se rasplamsa neka nova mala tačka trenja u Istočnom Jerusalemu ili na Zapadnoj obali predstavlja težak izazov koji izraelska vojska možda neće moći riješiti, kazao je.

Nadilazi kapacitete Izraela

Naravno, postoji kratkoročno odbrambeno rješenje za zaštitu civila od ubijanja korištenjem sistema Čelična kupola, ali haos, psihološki teror i poremećaj normalnog života koje ove rakete uzrokuju izvan je izraelske kontrole, jer to zahtijeva fizičku kontrolu nad područjima sa kojih se ispaljuju rakete.

Ističe da ni jedan dužnosnik u Izraelu, koliko god bio ekstreman, ne vjeruje da izraelska vojska može okupirati i kontrolirati Gazu, Liban i Siriju, iako vrlo malo dužnosnika još uvijek podržava ponovnu okupaciju Gaze.

Bob se pita može li Izrael odvratiti iranske proxy grupe od ispaljivanja projektila ako Izrael počne snažnije odgovarati ili počne direktno napadati Iran, pa je Izrael obično odgovarao Iranu napadima na visoke iranske dužnosnike koji su posjećivali Siriju.

Izvor: Agencije