Sirija i Tunis razmjenjuju ambasadore, okončavaju decenijski prekid veza

Ova objava dodatno je umanjila izolaciju Sirije u arapskom svijetu koja je proizašla iz njenog deceniju dugog građanskog rata.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad odlučio je obnoviti diplomatske odnose sa Tunisom (Reuters)

Sirija i Tunis ponovno će otvoriti svoje ambasade, saopćile su dvije zemlje, skoro deceniju što je Tunis prekinuo odnose u znak protesta protiv smrtonosnog gušenja demonstracija koje se protive sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Ta objava dodatno je umanjila izolaciju Sirije u arapskom svijetu koja je proizašla iz njenog deceniju dugog građanskog rata, u kojem su poginule stotine hiljada ljudi, uvukao je brojne strane sile i rascijepio zemlju, destabilizirajući širu regiju, prenosi Fena.

Tunis je ponovno otvorio ograničenu diplomatsku misiju u Damasku 2017. godine, dijelom kako bi pomogao u praćenju više od 3.000 tuniških naoružanih boraca koji se bore u Siriji.

Prije dva mjeseca Tunis je poslao avione s pomoći Siriji da se nosi s posljedicama razornog potresa, a predsjednik Kais Saied izjavio je kako namjerava obnoviti odnose s Damaskom.

U srijedu je sirijska vlada u saopćenju navela da je prihvatila imenovanje tuniskog ambasadora u Damasku i da će ponovno otvoriti vlastitu ambasadu u Tunisu s novim ambasadarom.

Pomoć nakon potresa

Otkako je Saied preuzeo skoro sve ovlasti u julu 2021. u onome što su njegovi politički protivnici opisali kao državni udar, Tunis je poslao signale otvorenosti za popravljanje odnosa sa Sirijom.

Nakon snažnog potresa 6. februara u jugoistočnoj Turskoj i sjevernoj Siriji, počela je pristizati pomoć od regionalnih suparnika – kao i posjetioci najvišeg ranga, s ministrima vanjskih poslova Egipta i Jordana koji su doputovali u Damask.

Assad je zauzvrat otputovao u Ujedinjene Arapske Emirate i Jordan na razgovore. Također bi trebao primiti saudijskog ministra vanjskih poslova i pozvan je na samit Arapske lige, koji se održava u Rijadu, prvi put od 2011. godine, kazali su izvori za Reuters.

Povratak Sirije u 22-članu Ligu bio bi uglavnom simboličan, ali to odražava promjenu u regionalnom pristupu sukobu u toj zemlji.

Prošlog su mjeseca izvori su za Reuters kazali da su Saudijska Arabija i Sirija postigle dogovor o ponovnom otvaranju svojih ambasada nakon mjeseca ramazana, koji završava kasnije u aprilu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada