Zapadna obala: U intervenciji izraelskih snaga povrijeđen 31 Palestinac

Palestinci su protestovali u gradu Beyta protiv marša zbog čega su izraelske snage intervenisale gumenim mecima i suzavcem.

Iz palestinskog Crvenog polumjeseca saopćeno je da su timovi u mjestu Beyta pružili medicinsku pomoć 31 osobi, od kojih su 22 povrijeđene gumenim mecima (Reuters)

Izraelski vojnici intervenisali su i povrijedili 31 Palestinca tokom protesta protiv marša jevrejskih doseljenika predvođenih izraelskim ministrima krajnje desnice na sjeveru okupirane Zapadne obale, javlja Anadolija.

Palestinci su protestovali u gradu Beyta protiv marša zbog čega su izraelske snage intervenisale gumenim mecima i suzavcem.

Iz palestinskog Crvenog polumjeseca saopćeno je da su timovi u mjestu Beyta pružili medicinsku pomoć 31 osobi, od kojih su 22 povrijeđene gumenim mecima.

Navedeno je i da je za 185 osoba pogođenih suzavcem ukazana prva pomoć na mjestu događaja.

Jevrejska naselja se smatraju nezakonitim

Hiljade Izraelaca, uključujući ministre i članove Knesseta iz vladajuće desničarske koalicije, organizovali su marš do ilegalnog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. Krenuli su iz naselja nedaleko od palestinskog grada Huware, gdje je u posljednje vrijeme došlo do rasta nasilja između Palestinaca i izraelskih doseljenika.

Oko 700.000 jevrejskih doseljenika živi oko okupirane Zapadne obale i istočnog Al-Qudsa (Jerusalem).

Prema međunarodnom pravu, jevrejska naselja na Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu smatraju se nezakonitim.

Ilegalna naselja se grade na poljoprivrednim zemljištima, koja su uglavnom privatno vlasništvo Palestinaca, postavljanjem montažnih objekata kao što su kamp prikolice i kontejneri.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada