Erdogan obećao smanjiti inflaciju u utrci za novi mandat

Nakon 20 godina na vrhu turske politike, prvo kao premijer, a zatim kao predsjednik, čelnik Partije pravde i razvoja se suočava s teškom kampanjom.

Erdogan: Inflaciju ćemo svesti na jednocifreni nivo (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan počeo je kampanju u ime svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) za izbore 14. maja obećanjem da će svesti inflaciju na jednocifreni broj te potaknuti ekonomski rast u nastojanju da izbori novi mandat nakon dvije decenije na vlasti.

Erdogan je suočen s najvećim političkim izazovom od dolaska AKP-a na vlast 2002. godine, a prema anketama pada mu podrška posljednjih godina nakon što je neortodoksna ekonomska politika ugrozila nacionalnu valutu liru i uzrokovala skok inflacije, prenosi Hina pisanje Reutersa.

“Nastavit ćemo jačati našu ekonomiju kroz ulaganja, zapošljavanje, proizvodnju, izvoz i trenutni suficit. Inflaciju ćemo svesti na jednocifreni nivo i zasigurno spasiti našu zemlju od tog problema”, rekao je Erdogan mnoštvu okupljenom na stadionu u Ankari.

Inflacija na vrhuncu

Erdoganovo agresivno smanjenje kamatnih stopa dovelo je inflaciju na 24-godišnji vrhunac iznad 85 posto u oktobru prije nego što je pala na gotovo 50 posto u martu. Kriza troškova života potom je zahvatila turska domaćinstva te istopila zarade i štednje.

“Dodatno ćemo unaprijediti ulaganja sa strukturom temeljenom na ekonomiji slobodnog tržišta integriranoj sa svijetom”, navodi se u manifestu vladajuće stranke.

Manifestom se cilja postići godišnji rast od 5,5 posto od 2024. do 2028. godine.

Više od 64 miliona Turaka ima pravo glasa

Među trojicom protukandidata za predsjednika smatra se da šef Republikanske narodne partije (CHP), lijevog centra Kemal Kılıcdaroglu (74) ima najbolje izglede u odnosu na Erdogana. Kılıcdaroglu predvodi savez šest stranaka.

Prokurdska Narodna demokratska partija (HDP), također lijevog centra, koja ima podršku oko deset posto biračkog tijela, nije istaknula svog kandidata. To se smatra indirektnom podrškom Kılıcdarogluu.

Ako nijedan kandidat ne osvoji više od 50 posto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora, drugi krug bit će održan dvije sedmice kasnije, 28. maja.

Ukupno 60,9 miliona ljudi ima pravo glasa u Turskoj, a još 3,3 miliona u inozemstvu.

Brojna turska dijaspora moći će glasati od 27. aprila.

Izvor: Agencije