Analiza NSA: Kina će se nastaviti suprotstavljati SAD-u

Kina će nastaviti sarađivati s Rusijom pokušavajući se suprotstaviti SAD-u, uprkos međunarodnoj zabrinutosti zbog sukoba u Ukrajini, navodi se analizi Nacionalne obavještajne agencije.

Avril Haines je istakla da je nekoliko narednih godina kritično (EPA)

Kina će nastaviti sarađivati s Rusijom pokušavajući se suprotstaviti Sjedinjenim Američkim Državama, uprkos međunarodnoj zabrinutosti zbog sukoba u Ukrajini, navodi se analizi Nacionalne obavještajne agencije SAD-a (NSA).

Ta analiza našla se u godišnjem izvještaju Odbora za sigurnost američkog Senata, posvećenog globalnim prijetnjama Americi, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Uprkos globalnoj osudi ruske invazije na Ukrajinu, Kina će nastaviti saradnju s Rusijom na diplomatrskom, sigurnosnom, ekonomskom i tehnološkom planu i neće se prestati suprotstavljati SAD-u”, navodi se u izvještaju.

Ocjenjuje se da će Kina nastaviti koristiti vojnu moć i druga sredstva za kontrolu u Južnom kineskom moru, uključujući pomorske aktivnosti u Tajvanskom zaljevu i zračne i raketne prelete iznad Tajvana.

‘Kina ostaje prioritet bez premca’

U izvještaju se ocjenjuje da Rusija vjerovatno ne teži sukobu sa SAD-om i NATO-om, ali da njena invazija na Ukrajinu nosi “veliki rizik” da se to dogodi.

Prema riječima Avril Haines, direktorice NSA i savjetnice za sigurnosna pitanja predsjednika SAD-a Joea Bidena, “Kina ostaje prioritet bez premca” za američke sigurnosne službe, jer čini sve da proširi moć i utjecaj na štetu SAD-a.

“Sljedećih nekoliko godina su kritične i strateška konkurencija s Kinom i Rusijom će se pojačavati”, upozorila je Haines.

Izvor: Agencije