Kina upozorava na ‘sukob’ ako SAD ne promijeni pristup

Ministar vanjskih poslova Qin Gang kaže da se SAD upustio u ‘zlonamjernu konfrontaciju’ umjesto u pošteno takmičenje s Pekingom.

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang rekao je da Washington treba promijeniti put kojim ide kako bi izbjegao sukob s Kinom [Dado Ruvic/ilustracija/Reuters]

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang okrivio je Sjedinjene Američke Države za rastuće napetosti između Washingtona i Pekinga i rekao da ako SAD ne promijeni put, nikakve preventivne mjere ne mogu spriječiti sukob.

Sjedinjene Američke Države su se bavile suzbijanjem i obuzdavanjem Kine, a ne poštenim takmičenjem, a takve se provokacije ne mogu tolerisati unedogled, rekao je Qin novinarima na konferenciji u Pekingu na marginama godišnjeg sastanka parlamenta.

„Percepcija i pogledi Sjedinjenih Američkih Država na Kinu su ozbiljno iskrivljeni“, rekao je Qin, dodajući da Washington „smatra Kinu svojim primarnim suparnikom i geopolitičkim izazovom“.

SAD, nastavio je, uvijek govori o svjetskom poretku temeljenom na pravilima, ali onda ne slijedi ta pravila, rekao je, koristeći primjer dvojice sportista iz utrke gdje “jedna strana, umjesto da se usredotoči na davanje najboljeg od sebe, uvijek pokušava spotaknuti drugog trkača“.

“To nije pošteno takmičenje, već zlonamjerno sukobljavanje i prekršaj”, rekao je.

Ministar vanjskih poslova također je primijetio da SAD kaže da uspostavlja zaštitne barijere kako bi osigurao da ne dođe do sukoba s Kinom, ali u praksi to znači da Peking ne bi trebao odgovoriti riječima ili djelima kada ga se kleveće ili napada, rekao je.

“To je jednostavno nemoguće”, rekao je Qin.

“Ako Sjedinjene Američke Države ne pritisnu kočnicu i nastave juriti krivim putem, nikakva količina zaštitnih ograda ne može spriječiti iskliznuće, što će postati sukob i, ko će snositi katastrofalne posljedice?”

Komentari ministra vanjskih poslova uslijedili su nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping osudio ono što je opisao kao “potiskivanje Kine” od strane SAD-a u govoru delegatima u ponedjeljak koji su prisustvovali godišnjem zasjedanju kineskog parlamenta.

“Zapadne zemlje predvođene Sjedinjenim Američkim Državama provele su svestrano obuzdavanje, okruživanje i potiskivanje Kine, što je donijelo ozbiljne izazove bez presedana razvoju naše zemlje”, rekao je Xi, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua kasno u ponedjeljak.

Xi je rekao da Kina mora “imati hrabrosti boriti se dok se zemlja suočava s dubokim i složenim promjenama u domaćem i međunarodnom okruženju”.

Odnosi između Pekinga i Washingtona posljednjih su godina postali sve napetiji zbog trgovine, ljudskih prava i Tajvana.

Odnosi su se dodatno zaoštrili prošlog mjeseca kada su Sjedinjene Američke Države oborile kineski balon za koji su ustvrde da se koristio za nadzor, što je Peking oštro negirao.

Incident s balonom nagnao je američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena da odgodi diplomatsko putovanje u Peking na sastanak na kojem je trebalo biti govora o niz gorućih pitanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije