Šef Pentagona: Pad Bahmuta ne bi značilo da je Rusija promijenila tok rata

Mislim da je važnost Bahmuta više simbolična nego strateška i operativna, rekao je američki ministar odbrane Lloyd Austin.

Američki ministar Lloyd Austin (lijevo) kaže da ne bi prognozirao bi li, i kada, Bahmut mogao pasti (EPA)

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da istočni ukrajinski grad Bahmut ima više simboličnu nego operativnu važnost te da njegov pad ne bi nužno značio da je Moskva preuzela inicijativu u ratu.

Bitka za Bahmut bjesni već nekoliko mjeseci. Ruska pobjeda u gradu, u kojemu je prije rata živjelo 70.000 ljudi, a sada su ostale samo ruševine, mogao bi biti prvi veliki dobitak Moskve u skupoj zimskoj ofanzivi.

“Mislim da je važnost više simbolična nego strateška i operativna”, rekao je Austin novinarima tokom posjete Jordanu, piše Reuters a prenosi Hina.

“Pad Bahmuta ne bi nužno značila da su Rusi promijenili tok rata”, rekao je i dodao da ne bi prognozirao bi li, i kada, Bahmut mogao pasti.

Optužbe za izdaju

Odluče li se ukrajinske snage premjestiti zapadno od Bahmuta, Austin to neće smatrati strateškim gubitkom.

Čini se da plaćenička grupa Wagner često djeluje samostalno od regularne ruske vojske, ili čak u konkurenciji s njom, a u videu objavljenom tokom vikenda osnivač Evgenij Prigožin se žalio da muncija koju je Moskva obećala nije dostavljena.

Prigožin redovno kritizira rusku vojnu hijerarhiju, a prošli mjesec je optužio ministra odbrane Sergeja Šojgua i druge za “izdaju” zbog uskraćivanja municije.

Austin je aludirao na razlike između Wagnera i vojske te rekao: “Mislim da pukotine postoje …”

Izvor: Agencije