Pet osoba poginulo u novom sukobu u Nagorno-Karabahu

Azerbejdžanska vojska zaustavila je konvoj za koji je sumnjala da nosi oružje u zabačena područja, nakon čega je došlo do razmjene vatre.

Nagorno-Karabah je odavno međunarodno priznat kao sastavni dio Azerbejdžana, iako je populacija te pokrajine uglavnom sastavljena od etničkih Armenaca (EPA)

Azerbejdžanska vojska i etnički Armenci razmijenili su vatru u nedjelju u osporavanoj regiji Nagorno-Karabah u kojoj je smrtno stradalo najmanje pet osoba, prema izvještajima Azerbejdžana i Armenije.

Nagorno-Karabah žarišna je tačka između Azerbejdžana i Armenije više od 30 godina, otkad su obje bivše sovjetske republike postigle nezavisnost.

Pozivajući se na saopćenje azerbejdžanskog ministarstva odbrane, Reuters piše da su ubijena dva vojnika u razmjeni vatre nakon što je azerbajdžanska vojska zaustavila konvoj za koji je sumnjala da nosi oružje iz glavnog grada regije u zabačena područja, prenijela je Hina. Rečeno je da je kombi išao nedopuštenom cestom.

Armensko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da su ubijena tri dužnosnika iz ministarstva unutrašnjih poslova Karabaha. Rečeno je da je konvoj prenosio dokumente i službeni pištolj, dok su azerbejdžanske tvrdnje da je prevoženo oružje odbačene kao “apsurdne”.

Spor zbog Nagorno-Karabaha

Nagorno-Karabah je odavno međunarodno priznat kao sastavni dio Azerbejdžana, iako je populacija te pokrajine uglavnom sastavljena od etničkih Armenaca.

Armenske snage preuzele su kontrolu nad Karabahom u ratu koji je preuzeo regiju kako se početkom 1990-ih počela urušavati sovjetska vlast. Azerbejdžan je ponovno zauzeo velika područja u šestosedmičnom sukobu 2020. godine koji je okončan mirovnim sporazumom te dolaskom ruskih mirotvoraca koji se i dalje nalaze u regiji.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev i armenski premijer Nikol Pašinjan sastali su se nekoliko puta u sklopu nastojanja da riješe sukob, ali povremeno nasilje šteti mirovim naporima.

Izvor: Agencije