Južna Koreja i SAD počeli vojne vježbe

Južna Koreja i SAD počeli su zajedničke vojne vježbe u kojima je učestvovao najmanje jedan američki bombarder B-52H s nuklearnim punjenjem.

Do raspoređivanja bombardera došlo je zbog zabrinutosti SAD-a da bi se Pjongjang mogao upustiti u provokacije (EPA)

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države počele su zajedničke vojne vežbe u kojima je učestvovao najmanje jedan američki bombarder B-52H s nuklearnim punjenjem, prenijela je južnokorejska agencija Jonhap.

Do raspoređivanja bombardera došlo je zbog zabrinutosti SAD-a da bi se Pjongjang mogao upustiti u provokacije kao odgovor na predstojeću zajedničku vježbu SAD-a i Južne Koreje ”Štit slobode”, a agencija navodi da su vježbe predstavljale ”prikaz vojne moći SAD-a, kao odgovor na rastuće prijetnje Pjonjanga”, javlja Tanjug.

SAD je bombarder B-52H rasporedio u Južnu Koreju u decembru prošle godine.

U redovnim vježbama za vojnu eskadrilu, osmišljenim da unaprijede ratne operativne sposobnosti i timski rad, učestvuje približno 10 aviona, uključujući borbeni avion Souths F-15K i američki jurišni avion A-10 i trajat će do petka.

Velike vojne vježbe

SAD i Južna Koreja izvest će u martu velike vojne vježbe koje će trajati duže od deset dana, a uključuju i amfibijsko iskrcavanje, rekli su dužnosnici dviju zemalja prošle sedmice.

Vježbe “Štit slobode” bit će održane od 13. do 23. marta kako bi se ojačao zajednički odbrambeni položaj saveznika, objavile su vojske tih zemalja u saopćenju na brifingu u Seulu.

Štit slobode osmišljen je za jačanje sposobnosti odbrane i odgovora Saveza”, a fokusira se na stvari kao što su promjenjivo sigurnosno okruženje, agresija Sjeverne Koreje i lekcije naučene iz nedavnih ratova i sukoba, rekli su saveznici.

Izvor: Agencije