Stranka premijerke Kallas pobjednica parlamentarnih izbora u Estoniji

Liberalna grupa Kaje Kallas osvojila je 31,5 posto glasova, što je rezultat koji bi trebao osigurati ostanak izrazito proukrajinske vlade u Talinu.

Kallas je rekla da su izbori njenu stranku ostavili u snažnoj poziciji za formiranje koalicijske vlade koja će nastaviti pozivati na pritisak na Rusiju (EPA)

Reformistička stranka estonske premijerke Kaje Kallas osigurala je prvo mjesto na nedjeljnim parlamentarnim izborima, što je rezultat koji bi trebao osigurati ostanak izrazito proukrajinske vlade u Talinu.

Nakon 98 posto prebrojanih glasačkih listića, rezultati pokazuju da je liberalna grupa Kaje Kallas osvojila 31,5 posto glasova. Na drugom je mjestu stranka EKRE s 16,1 posto glasova, a uspjeh te krajnje desne stranke pripisuje se zabrinutosti nekih glasača zbog sve većih troškova života nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Hina.

Ako Kallas (45) uspije formirati funkcionalnu koaliciju, to bi zacementiralo proevropski smjer baltičke nacije.

Estonija, zapadni susjed Rusije s populacijom od 1,3 miliona, također bi ostala na putu provedbe zelenih politika i nastavila prihvatati izbjeglice iz Ukrajine.

Kallas je rekla da su izbori njenu stranku ostavili u snažnoj poziciji za formiranje koalicijske vlade koja će nastaviti pozivati na pritisak na Rusiju.

Ulaganje u sigurnost

“Mi … moramo ulagati u našu sigurnost, naš agresivni susjed nije nestao i neće nestati, stoga moramo raditi na tome”, rekla je novinarima u hotelu u Talinu gdje su se navečer okupili pristalice stranke.

Reformistička stranka je pobijedila na izborima 2019, ali tada nije preuzela vlast jer su tri manje stranke formirale vladu. Ta je vlada pala 2021, što je omogućilo Kallas da formira koaliciju i preuzme položaj premijerke.

Tokom kampanje, EKRE je obećao smanjiti račune za energiju protiveći se prelazu na zelenu energiju i prestati primati nove ukrajinske ratne izbjeglice.

Stranka je također kritizirala vladinu politiku slanja oružja Ukrajini, rekavši da ne uzima u obzir odbrambene potrebe zemlje.

Odaziv je bio 63,7 posto, što je u skladu s prethodnim izborima, a 51 posto birača glasalo je putem interneta, uključujući Kallas.

Izvor: Agencije