NYT objavljuje šokantne detalje o američkim borcima u Ukrajini: Neki od njih su pobjegli u Rusiju

Novinski izvještaj temelji se na više od 100 stranica dokumenata o dobrovoljcima i intervjuima s više od 30 ljudi, uključujući američke i ukrajinske dužnosnike.

Broj dobrovoljaca u Međunarodnoj legiji u Ukrajini procjenjuje se na oko 1.500 (Getty Images)

Kada je izbio rat u Ukrajini, hiljade dobrovoljaca iz mnogih zapadnih zemalja, uključujući i Sjedinjene Američke Države, pohrlile su u Ukrajinu kako bi sudjelovali u suprotstavljanju ruskoj invaziji i stavili svoje vojno iskustvo na raspolaganje Ukrajincima.

Sada, nakon godinu dana intenzivnih borbi, pojedini izvještaji ukazuju na to da se mnoge skupine stranih dobrovoljaca bore između sebe, što ometa njihovo sudjelovanje u borbama.

Opširni izvještaj koji je objavio New York Times (NYT) otkriva mnoge nepravilnosti među američkim dobrovoljcima u Ukrajini, a pojedine od njih se odnose na tvrdnje o nepostojećem vojnom iskustvu, rasipanju resursa i pokušajima da se profitira iz rata.

Među dobrovoljcima koji se bore na prvim linijama u Ukrajini i imaju pristup naprednom američkom oružju ima ljudi kojima ne bi bilo dozvoljeno da se približe bojnom polju u bilo kakvom ratu pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, navodi NYT.

NYT kaže da je pregledao više od 100 stranica dokumenata iz volonterskih grupa i razgovarao s više od 30 volontera, boraca, osoba koje prikupljaju sredstava, donatora i američkih i ukrajinskih dužnosnika. Razgovarali su o osjetljivim informacijama sadržanim u tim dokumentima, uz napomenu da su neki od njih otkrili svoja imena, dok su drugi radije razgovarali s novinama pod uvjetom anonimnosti.

Laž, izdaja i nedostatak iskustva

Među američkim borcima u Ukrajini, prema izvještaju novina, nalazi se i penzionisani potpukovnik američkih marinaca iz Virginije koji je pod američkom federalnom istragom zbog moguće umiješanosti u ilegalni izvoz vojne tehnologije. Među njima je i bivši američki vojnik koji je stigao u Ukrajinu kako bi se borio, ali je izdao svoje suborce i pobjegao u Rusiju.

Još jedan Amerikanac iz Connecticuta, koji je lagao o služenju vojnog roka u američkoj vojsci, objavio je prijenos uživo s jednog bojišta u Ukrajini, pokazujući tačnu lokaciju na kojoj se nalazi, te se hvalio time što je imao lak pristup američkom oružju.

Još jedan američki dobrovoljac, bivši građevinski radnik, smišlja plan da iskoristi lažne pasoše za krijumčarenje boraca iz Pakistana i Irana kako bi učestvovali u ratu u Ukrajini.

NYT ističe da je dobrovoljac iz Ohaja, koji je lažno tvrdio da je američki marinac, bio upleten u borbu za vodstvo u jednoj od najvećih ukrajinskih volonterskih grupa.

Uloga američke administracije

NYT navodi da su takve ličnosti pronašle svoje mjesto u odbrani Ukrajine zbog uloge koju su Sjedinjene Američke Države definirale sebi u ovom ratu, budući da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena predana slanju oružja i novca, ali ne šalje profesionalne snage za sudjelovanje u ukrajinskom ratu.

To je omogućilo da pojedine osobe, kojima ne bi bilo dozvoljeno da učestvuju u ratu koji Amerika vodi, preuzmu vodstvo na borbenim frontovima u Ukrajini i da imaju pristup brojnom oružju i vojnoj opremi bez ograničenja i uvjeta.

NYT je istaknuo da su istraživanje i intervjui koje je proveo otkrili niz obmana, pogrešaka i nesuglasica među dobrovoljcima u Ukrajini što je ometalo volontersku akciju koja je započela nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem februara 2022. godine, kada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao u pomoć sve prijatelje Ukrajine koji joj se žele pridružiti u odbrani da dođu u zemlju, naglasivši da će im Ukrajina dati oružje.

Izvještaj se dotakao okolnosti u kojima je formirana Međunarodna legija u Ukrajini. Ukrajinska vlada formirala je Međunarodnu legiju na brzinu, a na početku rata je provjera ranijeg iskustva svakog dobrovoljca za borbu trajala 10 minuta ili manje, navodi list pozivajući se na jednog zvaničnika Legije.

Iako su se ukrajinski dužnosnici na početku rata hvalili time da u Međunarodnoj legiji ima oko 20.000 potencijalnih dobrovoljaca, broj osoba koje su uistinu regrutirane je dosta manji od toga. NYT navodi, pozivajući se na upućene osobe, da se broj pripadnika Međunarodne legije trenutno procjenjuje na 1.500 dobrovoljaca.

Izvor: Agencije