U Češkoj ostaje 300.000 izbjeglica iz Ukrajine

Češka je izbjeglicama odobrila vize i privremeno utočište nakon čega su se neki Ukrajinci vratili u domovinu dok je dio otišao u druge države.

Vlada Češke prodlužila je do marta 2024. godine pravila kompenzacija za smještaj izbjeglica iz Ukrajine u pansionima i hotelima (Reuters - ilustracija)

U Češkoj koja je od početka rata u Ukrajini privremeno prihvatila 502.000 izbjeglica iz te ratom pogođene države, ostalo je manje od 300.000 Ukrajinaca, saopćilo je češko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi agencija Beta.

Navodi se kako je Češka izbjeglicama odobrila vize i privremeno utočište nakon čega su se neki Ukrajinci vratili u domovinu dok je dio otišao u druge države.

Procjenu će češki MUP precizirati krajem marta do kada izbjeglice iz Ukrajine moraju zatražiti da im bude produžen boravak, a privremeno utočište i vize će im važiti do marta 2024. godine.

Češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan saopćio je u martu kako očekuje, prema iskustvima iz sličnog tipa migracijskih kriza, da će u zemljama u koje su izbjegli ostati 40 do 45 posto ljudi koje je rat natjerao da napuste svoje domove.

Lex Ukrajina

Rakušan je upozorio kako je u Češkoj specifična grupa izbjeglica jer su to mahom žene i djeca.

Vlada Češke prodlužila je do marta 2024. godine pravila kompenzacija za smještaj izbjeglica iz Ukrajine u pansionima i hotelima.

Izmjene tzv. Lex Ukrajina, zakona koji regulira pomoć za izbjeglice iz Ukrajine, računaju na to da izbjeglice od jula mogu maksimalno 150 dana boraviti besplatno, dok će nakon toga morati platiti dio troškova.

Od plaćanja su oslobođene majke sa malom djecom, invalidi i stari.

Izvor: Agencije