Francuska se sprema za još jedan dan štrajkova i protesta

Protesti zbog penzione reforme prerasli su u najveću unutrašnju krizu drugog Macronovog mandata, koji ne odaje dojam da će se povući.

U Parizu su se demonstranti sukobili s policijom i na mnogim mjestima su podmetnuti požari (EPA)

Francuska se u utorak sprema za još jedan dan štrajkova i protesta zbog omražene reforme penzionog sistema kao okidača sveopćeg nezadovoljstva i pobune u zemlji, dok predsjednik Emmanuel Macron i dalje brani novi zakon koji je na silu progurao u parlamentu i ne odaje dojam da će se povući.

Premijerka Elisabeth Borne, koja početkom aprila treba primiti parlamentarne grupe i političke stranke, pa tako i opozicijske te predstavnike kompanija kako bi “smirila zemlju”, u nedjelju je kazala da je reforma prihvaćena i “nastavlja svoj put” do Ustavnog vijeća koje će dati svoje mišljenje, nakon čega predsjednik Republike “treba potpisati zakon”, kao što predviđa Ustav.

Protesti i nasilje potresaju zemlju otkad je 16. marta, bez glasanja u Narodnoj skupštini, prihvaćena sporna reforma o povišenju starosne granice za penzionisanje za dvije godine, sa 62 na 64 godine.

Nezadovoljstvo se otelo kontroli

Posljednji protest održan u četvrtak mobilizirao je između jednog i 3,5 miliona ljudi, rekli su izvori, a nezadovoljstvo je ponegdje eskaliralo i otelo se kontroli.

U Parizu su se demonstranti sukobili s policijom i na mnogim mjestima su podmetnuti požari.

Zbog nemira u zemlji koji su prerasli u nasilje u Parizu i gradovima širom Francuske, morao je biti otkazan nedjeljni državni posjet britanskog kralja Charlesa III.

Umjesto toga Macron je u ponedjeljak primio premijerku Borne, ostale ministre u vladi i neke zastupnike.

Jedan od sudionika je rekao da treba nastaviti pružati ruku sindikatima, ali i da nasilni protesti “nemaju ništa s penzijama”, već se radi o napadima na “naše institucije i snage sigurnosti”.

Macron je optužio tvrdu, krajnju ljevicu Nepokorenu Francusku (LFI) da provodi “projekt delegitimizacije razumnog reda, naših institucija i njihovih alata”.

Borne je, nastojeći zvučati pomirljivije, najavila razgovore sa sindikatima, parlamentarcima, političkim strankama i lokalnim vlastima.

Ako sindikati prihvate njezin poziv na razgovore, očekuje se da će Borne ponuditi mjere za ublažavanje posljedica zakona o penzijama, s posebnim naglaskom na fizički teške poslove te uslove za starije radnike.

‘Povucite zakon’

No, prve reakcije nisu obećavajuće, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Glavni sekrear sindikata CFDT Laurent Berger je spreman za razgovore, ali samo pod uslovom da se reforma prvo “stavi na stranu”.

Čelnik LFI-a Jean-Luc Melenchon u nedjelju je poručio da postoji “vrlo jednostavan način” povratka miroljubivim odnosima, rekavši: “Povucite zakon”.

Protesti protiv reforme prerasli su u najveću unutrašnju krizu Macronova drugog mandata.

Prošlog četvrtka, ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin je u petak za televiziju CNews rekao da je uhapšeno 457 ljudi, a povrijeđeno 440 pripadnika snaga sigurnosti.

U Parizu su demonstranti izazvali oko 900 manjih požara, a gorjelo je i ispred gradske vijećnice u Bordeauxu i policijske stanice u Lorientu.

On je rekao da će danas u zemlji biti raspoređeno oko 13.000 pripadnika snaga sigurnosti, od kojih 5.500 u Parizu.

Kako su u štrajku i radnici čistoće, u Parizu se nagomilalo 8.000 tona smeća.

Izvor: Agencije