Netanyahuova vlada preživjela dva glasanja o nepovjerenju u Knessetu

Netanyahu je odgodio obraćanje javnosti, u kojem se očekivalo kako će saopštiti da će obustaviti zakon o reformi pravosuđa, nakon što su mu koalicijski partneri poručili da ne odstupi.

Protesti širom Izraela nastavljeni su i danas (EPA)

Religiozno-nacionalistička koalicijska vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua “preživjela” je danas dva glasanja o povjerenju, koje je inicirala opozicija u znak protesta zbog plana o reformi pravosuđa i masovnih protesta građana, prenosi Tanjug.

Jedan prijedlog nije uspio sa 59:53 glasa, a drugi sa 60:51, izjavio je predsjednik Knesseta Amir Ohana, prenio je Reuters.

Netanyahu je odgodio obraćanje javnosti, u kojem se očekivalo kako će saopštiti da će obustaviti zakon o reformi pravosuđa, nakon što su mu koalicijski partneri poručili da ne odstupi, objavila je izraelska televizija Channel 12.

Zasad nema potvrde izvještaja iz njegove kancelarije.

Koalicijski partner Netanyahuovom Likudu Itamar Ben-Gvir napisao je jutros na Twitteru da vlada mora nastaviti sa sudskom reformom i da se “ne smije predati anarhistima”, poslije sinoćnjih masovnih protesta.

Ben-Gvir je ovo izjavio nakon što su izraelski mediji objavili da će se Netanyahu obratiti danas prije podne.

Jerusalem Post prenosi da su građani jutros ponovno demonstrirali ispred Knesseta i kuće ministra ekonomije.

Protesti ne prestaju

U međuvremenu, suspendovani su i letovi s aerodroma u Tel Avivu, a najveći izraelski sindikat pokrenuo je štrajk širom zemlje u brojnim sektorima, priključivši se protestima protiv plana vlade o reformi pravosuđa.

Predsjednik Izraela Isaac Herzog pozvao je jutros vladajuću koaliciju da odmah odustane od zakona o sudskoj reformi, nakon velikih protesta u toj zemlji.

Times of Israel je najavio da će se danas sastati vojni lideri kako bi razgovarali o razvoju događaja, nakon što je Netanyahu sinoć smijenio ministra odbrane Yoava Gallanta.

Gallant je smijenjen dan nakon što je pozvao vladu da zaustavi reformu sudstva, navodeći kao razlog sve veći razdor u narodu i prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Više desetina hiljada Izraelaca izašlo je jučer na ulice gradova širom zemlje u znak protesta zbog odluke Netanyahua da smijeni Gallanta, koji je pozvao vladu da zaustavi donošenje spornog zakona o reformi pravosuđa.

Izvor: Agencije