SAD sankcionira pojedince i organizacije u Mijanmaru

Washington je uveo sankcije usmjerene na pojedince i organizacije u vezi s vojskom te zemlje, u okviru nastojanja da poveća pritisak na vladajuću huntu.

Hunta je preuzela vlast u februaru 2021. godine (Reuters)

Sjedinjene Američke Države su u petak uvele nove sankcije protiv Mijanmara, usmjerene na pojedince i organizacije u vezi s vojskom te zemlje, u okviru nastojanja Washingtona da poveća pritisak na vladajuću huntu.

Ministarstvo finansija saopćilo je da su sankcije uvedene protiv dvije osobe i šest organizacija u vezi s vojskom Mijanmara koje su, kako se navodi, omogućile uvoz, skladištenje i distribuciju mlaznog goriva vojsci, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Hunta vodi zemlju u haos

Ministarstvo je ukazalo da se hunta sve više oslanja na zračne udare na civile, navodeći zračni napad na selo Let Yet Kone, u centralnom dijelu Mijanmara, u kojem je srušena škola, kao i jedan u Kachinu, na sjeveru, u kojem je poginulo 80 ljudi.

Podsekretar Ministarstva finansija Brian Nelson rekao je da SAD ostaje nepokolebljiv u posvećenosti narodu Mijanmara.

Od kako je hunta preuzela vlast u februaru 2021. godine, Mijanmar je u haosu, s pokretom otpora koji se bori protiv vojske na više frontova, nakon krvavog obračuna hunte sa protivnicima.

Izvor: Agencije