Biden: Nema znakova da Kina šalje oružje Rusiji

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je, u cilju poticanja veće proizvodnje oružja u Rusiji, citirao prijeteću Staljinovu poruku iz 1941.

Treba ozbiljno shvatiti Kinu, kaže američki predsjednik (Reuters)

Kina još uvijek nije poslala oružje Rusiji kako bi obnovila njene zalihe iscrpljene ratom u Ukrajini, rekao je američki predsjednik Joe Biden.

“Posljednja tri mjeseca slušam kako će Kina isporučiti Rusiji značajne količine oružja… Još uvijek nije”, rekao je Biden na konferenciji za novinare održanoj tokom njegove službene posjete Kanadi.

“Treba ozbiljno shvatiti Kinu. Treba ozbiljno shvatiti Rusiju”, rekao je, sugerirajući da su izvještaji o zbližavanju Moskve i Pekinga vjerovatno bili “pretjerani”.

Tokom ovosedmične posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga Moskvi, ruski i kineski čelnici istakli su “posebnu prirodu” svojih odnosa, međutim Peking se nije obavezao da će pružiti podršku iscrpljenim ruskim snagama u Ukrajini.

Ranije ove sedmice, američki državni sekretar Antony Blinken je također odbacio produbljivanje veze između Kine i Rusije kao “brak iz interesa”.

Blinken je, primjećujući da je Kina do sada odbijala isporučiti Moskvi oružje za njen rat u Ukrajini, rekao da je Rusija “mlađi partner” u tom odnosu.

“Nismo vidjeli da prelaze tu granicu”, rekao je Blinken o Kini.

Medvedev citirao Staljina

Proizvodnja ruskog oružja ponovo je došla u fokus, nakon što je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev čelnicima ruske proizvodnje oružja citirao prijeteći telegram sovjetskog diktatora Josefa Staljina iz 1941. godine – očito u pokušaju da poveća domaću proizvodnju oružja.

Anton Gerašenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, u petak je podijelio video Medvedeva koji čita Staljinov telegram iz Drugog svjetskog rata tokom sastanka sa ruskom nacionalnom komisijom za naoružanje.

“Ako se pokaže da kršite svoju dužnost prema domovini, počet ću vas razbijati kao kriminalce koji su zanemarili čast i interes svoje domovine”, pročitao je Medvedev dio Staljinovog pisma tvornicama iz 1941. kojim je zahtijevana brža proizvodnja dijelova za tenkove.

“Neprihvatljivo je da naše trupe na frontu pate zbog nedostatka tenkova, dok vi ljenčarite i dangubite”, pročitao je u nastavku.

Medvedev, koji trenutno obavlja funkciju zamjenika čelnika Vijeća sigurnosti Rusije, obratio se čelnicima industrije oružja, rekavši: “Kolege, slušajte me i zapamtite riječi najvećeg generala”.

Nedostatak municije

Medvedev, blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, entuzijastični je pristalica brutalne invazije Moskve na Ukrajinu.

Nekoliko ruskih medija izvijestilo je o njegovoj odluci da citira Staljina i objavi video u kojem se obraća dužnosnicima. Medvedev je također objavio dijelova iz intervjua s ruskim novinarima u kojem tvrdi da Rusija zapravo vodi rat protiv cijelog NATO-a.

Jevgenij Prigožin – osnivač Wagnerovih plaćeničkih snaga koje se bore za Rusiju protiv Ukrajine – sedmicama je u žestokoj i javnoj svađi s vrhom ruske vojske zbog neisporučivanja dovoljne količine municije njegovim snagama koje vode borbu za ukrajinski grad Bahmut.

Šef Wagnera optužio je rusko Ministarstvo odbrane da je njegovim borcima namjerno uskraćuje municiju u, kako je rekao, izdajničkom pokušaju uništenja grupe plaćenika.

Izvor: Al Jazeera i agencije