Mediji: Je li kineska vojska nadmašila rusku?

Nova era rusko-kineskih odnosa počinje jasnim disbalansom na vojnom i tehnološkom nivou, piše ‘Le Figaro’.

Vojne vježbe 'Vostok 2022', u kojima su učestvovale Rusija, Kina i druge zemlje (Anadolija)

Rusija spada u glavne vojne partnere Kine kroz historiju, a kinesko-ruska saradnja je i dalje jaka, o čemu svjedoče manevri ”Vostok” održani u septembru 2022. Dvije zemlje su održale i mnoge druge pomorske manevre u posljednje vrijeme. Međutim, je li učenik počeo da prerasta svog učitelja?

Francuski list Le Figaro raspravljao je o ovom pitanju u tekstu, na čijem se početku skreće pažnja na posjetu Xi Jinpinga Moskvi i njegovo potpisivanje sporazuma s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. To je opisano kao početak “nove ere” u odnosima dvije zemlje, koji na vojnom planu svjedoče sve većem preokretu u odnosu snaga.

List navodi da “nova era” rusko-kineskih odnosa počinje jasnim disbalansom na vojnom i tehnološkom nivou, jer ruska vojna superiornost nastavlja opadati, dok se povećavaju ogromne investicije Pekinga u odbrambenu industriju.

U tom kontekstu, Le Figaro je skrenuo pažnju na saopćenje Pekinga početkom marta o povećanju vojnog budžeta od 7,3 posto. Takvo povećanje je “u skladu s vojnim ambicijama Kine jer se njena vojska modernizira, ali još nije sazrela”, kako je to naglasio Marc Julienne, istraživač i šef za kineska istraživanja u Centru za azijske studije Francuskog instituta za međunarodne odnose (IFRI).

List je istakao da Moskvu, koja je bila glavni partner Pekinga, postepeno nadmašuje kineski “učenik”, što izaziva zabrinutost Rusije da će izblijediti njena tehnološka i vojna dominacija.

Obrnuti inženjering

Julienne je naglasio da je Kina, prije svega, tokom decenije intenzivne saradnje s Rusijom u velikoj mjeri iskoristila prednost ruske odbrambeno-industrijske i tehnološke baze koja je bila neaktivna.

Napominje da je Moskva brzo shvatila da Kina prakticira obrnuti inženjering, odnosno da kupuje ruske proizvode kako bi ih prostudirala, a zatim ih kopirala. To se moglo uočiti u primjeru kineskog aviona J-11 koji je u velikoj mjeri inspiriran ruskim avionom SU-27.

Zapravo, ruska vojska, koja nema više od 700.000 vojnika i čiji budžet iznosi 61 milijardu dolara godišnje, ne može se porediti s kineskom Narodnooslobodilačkom armijom i njena dva miliona vojnika te budžetom od gotovo 225 milijardi dolara godišnje, navodi Le Figaro.

List dodaje da se ruska vojska fokusirala na unutrašnju reformu koja je počela 2008. godine i dala je prioritet modernizaciji svojih izviđačkih snaga, koje su u velikoj mjeri slomljene u Ukrajini, dok je Kina modernizirala svoju pomorsku i zračnu flotu kako bi bila spremna u slučaju sukoba oko Tajvana.

”Ukratko, ruska vojska u 21. vijeku prolazi kroz fazu propadanja, dok kineska vojska jača svoju snagu, modernizira opremu i nastoji eliminirati slabost u svojim redovima. Kineska vojska se nastoji uzdići na viši nivo u čemu može imati koristi od ruskog iskustva”, zaključuje Marc Julienne.

Izvor: Agencije