State Department: Prodaja aviona F-16 Turskoj važna za NATO

Američki državni sekretar izjavio je da Turska treba da kupi nove borbene avione F-16 i opremu za modernizaciju postojeće flote.

Turska je u oktobru 2021. godine zatražila kupovinu 40 lovaca F-16 kompanije Lockheed Martin Corp i gotovo 80 kompleta za modernizaciju svojih postojećih ratnih aviona (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da Turska treba da kupi nove borbene avione F-16 i opremu za modernizaciju postojeće flotu aviona F-16, dodajući da je ovo važna i za NATO.

U obraćanju pred Komitetom za vanjske odnose Predstavničkog doma američkog Kongresa, Blinkenu je postavljeno pitanje o prodaji aviona F-16 Turskoj i koracima koje je poduzela administracija Joea Bidena kako bi osigurali da se avioni F-16 koje posjeduje Ankara ne koriste protiv američkih saveznika i partnera, prenosi Anadolija.

“Vjerujemo da Turskoj treba da dobije nadograđene F-16 i paket modernizacije za postojeće F-16. Mislimo da je to važno za NATO, za cijelu alijansu”, rekao je Blinken.

Smanjenje tenzija

Dodao je također da se trenutno poduzimaju napori na smanjenju tenzija između saveznika u NATO-u i izbjegavanju koraka ili retorike koja će izazvati dodatne tenzije.

“Fokus naših napora s Turskom, Grčkom ili bilo kojim drugim saveznikom u NATO-u je da osiguramo da posjeduju opremu i tehnologiju koja im je potrebna da budu međusobno u potpunosti kompatibilne.”

Turska je u oktobru 2021. godine zatražila kupovinu 40 lovaca F-16 kompanije Lockheed Martin Corp i gotovo 80 kompleta za modernizaciju svojih postojećih ratnih aviona.

Izvor: Agencije