Željeznički saobraćaj u Grčkoj djelomično obnovljen

Vozovi su ponovo počeli saobraćati, nakon trosedmične pauze zbog najteže željezničke nesreće u historiji zemlje.

Broj osoblja u vozovima i na stanicama je povećan, a na rizičnijim dionicama istaknuta je obaveza smanjenja brzine (Reuters)

Vozovi su u srijedu ponovo počeli saobraćati u Grčkoj, nakon trosedmične pauze zbog najteže željezničke nesreće u historiji zemlje, te dan nakon što je premijer Kyriakos Mitsotakis objavio da će vanredni parlamentarni izbori biti održani u maju.

Nacionalne i prigradske linije obnovljene su na određenim dijelovima željezničke mreže, broj osoblja u vozovima i na stanicama je povećan, a na rizičnijim dionicama istaknuta je obaveza smanjenja brzine, prenosi Beta.

Vozovi na svim linijama počet će saobraćati 11. aprila, uključujući željeznički prevoz od Atine do Soluna, drugog po veličini grčkog grada.

U sudaru putničkog i teretnog voza 28. februara poginulo je 57 osoba, a deseci su povrijeđeni, od kojih je devetero još u bolnici.

Konzervativni premijer Mitsotakis, čijoj je Vladi pao rejting poslije nesreće, najavio je da će izbori biti u maju, mjesec kasnije nego što se očekivalo, ali nije naveo tačan datum.

Pad popularnosti Vlade

Izbori moraju biti održani do jula, kada aktuelnoj Vladi ističe mandat.

Ankete pokazuju da je Vlada od željezničke nesreće izgubila gotovo polovinu birača i da trenutno ima svega tri posto više od glavnog rivala, ljevičarske Syrize.

Mitsotakis, koji nastoji vratiti povjerenje birača, rekao je da je nesreća bila “tragedija koja se nije trebala dogoditi”.

“Nezamislivo je da u Grčkoj 2023. godine na istom kolosijeku mogu biti dva voza koja idu u suprotnim smjerovima a da to niko ne primijeti. Vjerujem da ljudi, koji su bijesni i gnjevni, shvataju da je ova nesreća proistekla iz niza grešaka napravljenih tokom mnogo desetljeća. Sada imamo obavezu drastično se pozabaviti njima, osjećamo veliku odgovornost”, kazao je Mitsotakis.

Izvor: Agencije